Naslovna Društvo U negotinskim srednjim školama još 86 slobodnih mesta

U negotinskim srednjim školama još 86 slobodnih mesta

592
0

Tri negotinske srednje škole u prvom upisnom roku popunile su samo po jedan smer. Od 300 mesta, slobodnih je još 86, a najviše je u Tehničkoj školi 48. Najtraženiji smer ove godine je opšti u Negotinskoj gimnaziji.

Negotinska gimnazija je ove godine uspela da skoro u potpunosti popuni sva tri smera i da u drugom upisnom roku ponudi samo sedam slobodnih mesta. Od septembra opšti smer u gimnaziji  pohađaće 30 učenika.

Da je interesovanje bilo veliko pokazuje i minimalni broj ostvarenih poena  na završnom ispitu i postignutom uspehu koji je bio neophodan za upis i koji na ovom smeru iznosi 73,11.

Jedno slobodno mesto ostalo je na društveno – jezičkom, a šest na prirodno- matematičkom smeru.

Poljoprivredna škola sa domom učenika „Rajko Bosnić“ ove godine oglasila je  dva smera sa po 30 učenika i dva sa po 15 slobodnih mesta.

U prvom upisnom roku popunjena su sva predviđena mesta za veterinarske tehničare, dok je na smeru poljoprivredni tehničar ostalo osam slobodnih mesta.

Negotinski osmaci nisu pokazali dovoljno interesovanje za dva zanimanja u ovoj školi pa su se za školovanje budućih pekara prijavila samo četiri učenika a za operatera u prehrambenoj industriji samo tri. Tako će ova negotinska srednja škola u drugom upisnom roku oglasiti 31 slobodno mesto.

Iskustvo je pokazalo da Tehnička škola u Negotinu u prvom upisnom roku upiše svih 30 učenika na smeru elektrotehničar informacionih tehnologija, a ove godine je čak 17 mesta slobodnih na smeru mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

Ova negotinska srednja škola oglasila je u ovom upisnom roku i dva zanimanja sa po 30 učenika, ali su i ona ostala nepopunjena. Mesta ima za još 16 bravara – zavarivača i 19 elektromontera mreža i postrojenja. Mesta će u drugom upisnom krugu u Tehničkoj školi biti za 48 đaka.

Upis u srednje škole, po kalendaru koje je propisalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće realizovano 12. i 13. jula od 8  do 15 sati.  U ponedeljak 12. jula biće omogućeno neraspoređenim učenicima da popune i predaju liste želja za drugi upisni krug.