Naslovna Društvo U nedelju regionalna akcija u kanjonu reke Vratne

U nedelju regionalna akcija u kanjonu reke Vratne

679
0

Negotinsko planinarsko društvo „Deli Jovan“ i Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) organizuju u nedelju 5. septembra 10. regionalnu akciju „Kamene kapije – prerasti u kanjonu reke Vratne“.

Sa jedne od akcija PD „Deli Jovan“

Pored osnovne zahtevnije staze ukupne dužine 9,7 kilometara, organizatori pripremili i kraću, alternativnu stazu prilagođenu sastavu grupe. Prijavljivanje zainteresovanih za učešće na akciji je do petka 3. septembra.

Osim planinara Timočkog regiona iz Кnjaževca, Bora, Negotina, Zaječara, Zlota, Sokobanje, Majdanpeka, Boljevca i Кladova na akciji mogu učestvovati i svi zainteresovani ljubitelji prirode koji nisu članovi udruženja.

„Imaćemo dve staze, jednu zahtevniju i malo dužu i jednu kraću, alternativnu, lakšu stazu koja će imati više pravaca i biće prilagođena sastavu grupe. Polazak iz Negotina je u 7 sati, uz organizovani besplatan autobuski prevoz. Otvaranje akcije je u 9 sati i 15 minuta ispred manastira Vratna. Polazak na stazu je u 09:30, a planirani povratak u 15:30. Svako na akciji učestvuje na svoju odgovornost, a važno je napomenuti da svi učesnici treba da imaju odgovarajuću obuću, odeću i opremu za kretanje po stazi prilagođenu vremenskim prilikama i kretanju kroz kanjonom. Deo staze u dužini od 1,55 km vodi kroz kanjon, pa je naročito važno imati adekvatnu obuću koja garantuje bezbedno kretanje.Takođe, pošto vode za piće ima na početku staze i nakon tri kilometra u kanjonu, potrebno je poneti najmanje dva litra“, poručuju iz  Planinarskog društva „Deli Jovan“.

Kanjon reke Vratne nalazi se na tridesetak kilometara od Negotina i predstavlja jedinstveni spomenik prirode pod zaštitom Republike Srbije. Sastoji se od tri kamena luka, odnosno kapija ili prerasti: Male, Velike i Suve prerasti. Sve tri nalaze se nad istim rečnim tokom na samo četiri kilometra i predstavljaju jedinstvenu pojavu u svetu.

 „Staza je kružna i srednje teška. Krećemo sa parkinga ispred manastira Vratna. Dolazimo do Male kapije, prolazimo ispod nje i kanjonom ili stazom pored kanjona stižemo do Velike kapije, gde ćemo napraviti kraću pauzu za razgledanje i fotografisanje. Kroz šumoviti deo lovišta, kolskim putem idemo desnom obalom (grebenom), spuštamo se u kanjon kod izvora i nakon 1,4 km kanjonom stižemo do Suve prerasti. Povratak je levom obalom (grebenom) pored Vodene pećine, stazom koju su nekada meštani u letnjim mesecima koristili za pojenje stoke, zatim izlazimo na put ka Ciganskom groblju, kod spomenika skrećemo desno, ulazimo u lovište i spuštamo se na parking ispred manastira Vratna“, kažu u PD „Deli Jovan“.

Ukupna dužina staze u oba pravca je 9,7 kilometara, u odlasku 4,63 km sa ukupnim usponom od 172 metra dok je u povratku 5,07 km sa ukupnim usponom od 124 metra.

Prijavljivanje zainteresovanih za učešće na akciji je do petka 3. septembra na telefon predsednika PD “Deli Jovan” Nenada Cvetkovića 063/415114 ili putem mejla: [email protected]