Naslovna Društvo U nedelju regionalna akcija na Stevanskim livadama i Deli Jovanu

U nedelju regionalna akcija na Stevanskim livadama i Deli Jovanu

751
0

Planinarski savez Timočkog regiona (PSTR) u saradnji sa Sportskim savezom opštine Negotin i Turističkom organizacijom opštine Negotin (TOON) organizuje u nedelju 18. jula regionalnu promotivnu akciju za mlade planinare „Susret mladih planinara na Deli Jovanu“. Nosilac aktivnosti na ovoj akciji je Кomisija za rad sa mladima PSTR, a tehničku podršku organizovanju akcije pruža PD „Deli Jovan“ iz Negotina.

Foto: PD „Deli Jovan“

Akcija je otvorena i za one koji nisu članovi udruženja, a važno je napomenuti da, iako je namenjena prvenstveno mladima, za učešće u njoj nema starosnih ograničenja. Svi oni koji mogu da prođu deo ili celu stazu su dobrodošli.

Nije tajna da je pandemija korona virusa uticala na odluku jednog broja ljudi da se više okrene prirodi i njenim darovima, pa sva planinarska društva u okruženju u poslednjih godinu dana beleže povećano interesovanje za članstvo u svojim redovima. Zato i ne čudi što bi akcija planinara koja je pred nama trebalo da okupi članice Planinarskog saveza Timočkog regiona iz Кnjaževca, Bora, Negotina, Zaječara, Zlota, Sokobanje, Majdanpeka, Boljevca i Кladova.

Cilj akcije je promovisanje planinarskog sporta i boravka u prirodi, povezivanje mladih planinara, briga o prirodi, podizanje nivoa svesti o značaju očuvanja prirode, značaju boravka u prirodi i čistom vazduhu, promocija zdravog načina života  i edukacija za bezbedno učešće na planinarskim akcijama.

Otvaranje akcije je u 9 sati ispred Doma na Stevanskim livadama u podnožju Deli Jovana, na tri kilometra udaljenosti od sela Sikole. U slučaju da želite da na akciju dođete sopstvenim prevozom potrebno je da poštujete satnicu i na startu akcije budete u periodu između od 8 sati i 30 minuta do 8 časova i 45 minuta, kao i da svoj dolazak najavite organizatorima (info telefon možete naći na kraju ovog teksta).

Ispred Doma na Stevanskim livadama; Foto: PD „Deli Jovan“

Ukupna dužina staze u oba pravca je 8,7 kilometara sa nadmorskom visinom polaska od 480 metara i vrhom Veliki Deli Jovan na 976 metara. Dve trećine staze čini kolski put bez hladovine, a zatim sledi šumska staza. Organizatori su predvideli tri lokacije za programske aktivnosti.

Na Stevanskim livadama prvo će biti dato kraće uputstvo o kretanju i bezbednom ponašanju na stazi, a na ovoj lokaciji će u vremenu od 9 do 18 sati funkcionisati i „zip lajn“ u dužini od 50 metara, namenjen deci, uz mogućnost fotografisanja u foto ramu „Hajduk Veljko i Čučuk Stana“ ili sa životinjama iz „Drvenog ZOO vrta“ Miloša Jovanovića iz Sikola.

„Na narednoj lokaciji, kapiji lovišta koja se nalazi 3,5 kilometara od Stevanskih livada biće organizovano ekipno takmičenje u bacanju pikada. Ekipe se prijavljuju prilikom prijave učesnika i broje tri člana. Treća lokacija akcije je prvi vrh, Veliki Deli Jovan gde je planirano zajedničko puštanje zmajeva. Iako smo mi obezbedili jednu količinu, poželjno je da svako društvo i zainteresovani pojedinci ponesu svoje zmajeve. Takođe važno je napomenuti da svi učesnici akcije moraju imati odgovarajuću obuću, odeću i opremu za kretanje po stazi prilagođenu vremenskim prilikama. Sa sobom treba obavezno poneti sendviče i slatkiše, kao i najmanje dva litra vode, imajući u vidu da vode za piće ima samo na Stevanskim livadama“, kaže Boban Đorđević, predsednik Planinarskog saveza Timočkog regiona.

Foto: PD „Deli Jovan“ Negotin

Turistička organizacija opštine Negotin, koja tokom jula i avgusta u okviru manifestacije „Negotinsko leto“ svake nedelje organizuje izlete u okruženju, za sve zainteresovane učesnike akcije iz Negotina obezbedila je u nedelju 18. jula besplatni prevoz sa polaskom u 7 sati i 30 minuta ispred Pedagoške akademije, dok je planirano vreme povratka u Negotin u večernjim satima.

Prijavljivanje zainteresovanih za polazak iz Negotina je do subote 17. jula u 12 sati kod Bobana Đorđevića, predsednika Planinarskog saveza Timočkog regiona, na telefon 062/ 225-509.