Naslovna Društvo U nedelju nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

U nedelju nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda

276
0

U Zdravstvenom centru Negotin i u još stotinak ustanova u Srbiji u nedelju, 22.aprila biće održana osma akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju je iniciralo Ministarstvo zdravlja.

Tom prilikom, od 8 do 16 sati, građani koji iz bilo kog razloga nemaju zdravstveno osiguranje, kao i oni koji ga imaju, mogu da u nedelju obave preventivne preglede, koji ovoga puta podrazumevaju internističke, oftalmološke preglede i laboratorijske analize na tumor markere za testise i štitastu žlezdu.

Kako navode u Zdravstvenom centru Negotin internistički pregled podrazumeva merenje krvnog  pritiska, auskultatorni pregled srca i pluća, EKG, palpatorni pregled štitaste žlezde, a prema indikacijama i što ranije zakazivanje ultrazvučnog pregleda srca, Holter-24h-EKG i endoskoskopskih pregleda, kao što su gastroduodenuma i kolonoskopija.

Ove preglede će obavljati četvoro internista: dr Radiša Stanković, dr Dragiša Bordejević, dr Zoran Puslojić i dr Vidosava Paunović-Barbulović, uz pomoć četvoro specijalista opšte medicine.

Oftalmološki pregled, koji će obaviti specijalista oftalmolog dr Ranka Nikolić podrazumeva pregled očnog dna, merenje očnog pritiska i prema indikacijama određivanje dioptrije.

Svima koji budu došli na preglede biće urađene i analize krvi na tumorske markere štitaste žlezde: kalcitonin,Tg (tireoglobulin), a kod muškaraca i za testise: beta HCG, AFP i LDH.

“Potrebno je da pacijenti dođu u nekom periodu između 8 i 16 časova u Službu opšte medicine Doma zdravlja odakle će biti upućeni na predviđene preglede. Nije potreban uput niti zakazivanje pregleda. Pregledi su besplatni za sve pacijente uključujući i one koji nemaju zdravstvenu knjižicu. Ukoliko pacijenti imaju dokumentaciju o dosadašnjem lečenju potrebno je da je ponesu sa sobom”, kaže dr Vidosava Paunović-Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.