Naslovna Kultura U Mokranju održane „Niti tradicije“

U Mokranju održane „Niti tradicije“

505
0

U okviru programa 55. „Mokranjčevih dana“ tradicionalno u Mokranju, selu porekla porodice Stevana Stojanovića Mokranjca, održane su „Niti tradicije“.

U posetu Mokranju, selu u kojem se krajem 18.veka ili početkom 19. iz Mačkovata kod Prilepa u Makedoniji, na tromeđi Albanije, Grčke i Makedonije, doselio se rodonačelnik porodice, Marko Stojanović, deda Stevana Mokranjca, i ovog septembra krenuli su brojni zaljubljenici u tradiciju, folklor, pesmu i igru, ali i u oprobano gostoprimstvo Mokranjaca.

KUD „Mokranjac“, Mokranje

Na centralnoj bini u porti Hrama Svete Trojice nastupili su članovi kulturno umetničkih društava “Mokranjac” iz Mokranja i “Floričika” iz Jabukovca koji su izveli autentične igre svog kraja.

Nastupila je i kladovska Etno grupa “Grivna”, dobro poznata negotinskoj publici i kao jedan od pobednik ranijih izdanja Vokalnog etno festivala, koji vrlo uspešno vodi Negotinka Jesenke Jovetić, profesorka u kladovskoj Osnovnoj muzičkoj školi “Konstantin Babić”.

KUD „Stanko Paunović“ Rafinerija nafte Pančevo

Izuzetno sadržajan i višeslojan program satkan od igara i pesama srpskog narodnog nasleđa priredilo je Kulturno umetničko društvo “Stanko Paunović” Rafinerija nafte Pančevo, osnovano daleke 1948. godine, koje okuplja više od 500 članova, ima školu frule i radionice za rekonstrukciju narodnih nošnji i koje je decenijama u tom delu Srbije jedan od glavnih stožera kulturnih dešavanja vezanih za srpski etnički prostor i čuvanje kulturnog nasleđa.

AKUD „Floričika“, Jabukovac

Vredni domaćini su u porti hrama za sve svoje goste ponovo pripremili tradicionalni specijalitet, kačamak sa sirom, mekike, kuvani kukuruz.

Mokranje, ističu u tamošnjem Kulturno-umetničkom društvu “Mokranjac” nastoji da sačuva snažnu uspomenu na porodicu Stojanović, ponosni na činjenicu da je upravo po imenu ovog sela, rodonačelnik srpske muzike svom prezimenu dodao i sada već čuveno – Mokranjac.

I baš je zato ovaj program, nazvan “Nitima tradicije”, i jedan od najposećenijih, a posvećen je čuvanju i negovanju  izvornih narodnih melodija, pesama i kola,  narodnih instrumenata, autentičnih nošnji,  običaja i narodnih umotvorina, u šta se i uverila ovdašnja publika.

Programu je u centru sela, pored tamošnjeg doma kulture, prethodilo tradicionalno polaganje venaca na spomen obeležje Stevanu Mokranjcu. Mokranjsko spomen obeležje kompozitoru postavljeno je 2006. a kopija je biste koju je vajar Milovan Krstić uradio 1939. a koja je tek 1953. godine postavljena u gradskom parku u Negotinu.

Vence i cveće na bistu u centru Mokranja postavile su delegacije Festivala “Mokranjčevi dani”, Opštine Negotin, a u ime domaćina i predstavnici sela i Kulturno umetničkog društva “Mokranjac”.