Naslovna Hronika U mesnoj zajednici Didići izgorela dva objekta; košnice spašene

U mesnoj zajednici Didići izgorela dva objekta; košnice spašene

1101
0

Ekipe Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin nastavile su sa intervencijama na otvorenom, koje su uglavnom posledica nekontrolisanog paljenja biljnih ostataka na oranicama.

I pored brojnih apela, ali i činjenice da je paljenje strništa kažnjivo, požara na otvorenom, pogotovu u sezoni poljoprivrednih radova, a naročito posle žetve, sve je više.

Negotinski vatrogasci su tokom nedelje više puta dejstvovali i gasili upaljenja strništa i deponije u ataru Negotina, Radujevca, Bukovča, na Bukovu…

U reonu Didići, od nedavno mesnoj zajednici, u ataru sela Malajnica, juče su šestorica pripadnika Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin sa dva vozila uspela da lokalizuju požar koji se proširio na 11 hektara površine u delu Didića i atara Štubika.

Na jednom od imanja u tom reonu izgorela su dva  starija objekta, ali je srećom, nakon dugotrajne borbe sa vatrenom stihijom spašeno 20 košnica.

Stručnjaci neprestano apeluju da se biljni ostaci ne pale, jer to zemljištu ne pričinjava nikakve koristi, već, naprotiv, nanosi štetu, ali se stara praksa paljenja ipak nastavlja.

Zakon je jasan i kaže da je to zabranjeno i kažnjivo uz novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, kao i od 300.000 do milion dinara za pravna, a u slučaju nastanka veće materijalne štete i kazne zatvorom od šest meseci do tri godine.

Međutim, retki su primeri na području Negotinske krajine, ali i u većini drugih sredina, da je neko i sankcionisan za namerno paljenje strništa, a u slučajevima kada jeste izrečene kazne su uglavnom dostizale najniže propisane iznose.

Za paljenje strništa koje se sa njive proširilo na šume i drugo zemljište, a koje se može evidentirati kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti, nije kažnjen niko.