Naslovna Društvo U matičnim knjigama i nacionalna pripadnost

U matičnim knjigama i nacionalna pripadnost

412
0

Od početka godine, izmena i dopunama Zakona o matičnim knjigama, omogućen i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične evidencije i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih.

Kako navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku – Registru matičnih knjiga kao jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana, jedna je od najvažnijih novina zakona koji je usvojen prošlog juna.

Elektronsko vođenje te evidencije omogućava i elektronsku razmenu podataka sa drugim službenim evidencijama koje vode različiti organi, a omogućeno je i povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.

Od 1. januara izmenama zakona omogućeno i da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

„Evidentiranjem podatka o promeni pola u matičnu knjigu rođenih omogućiće se nesmetano ostvarivanje daljih prava i interesa građana. Takođe, pripadnici nacionalnih manjina, kojih ima oko 13 odsto u odnosu na celokupno stanovništvo Srbije, moći će, samo ukoliko to žele, da i svoju nacionalnu pripadnost upišu u matičnu knjigu rođenih, što im je i Ustavom zagarantovano pravo“, rekla je Marina Dražić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave.