Naslovna Društvo U Manastiru Vratna proslavljeno Vaznesenje Gospodnje

U Manastiru Vratna proslavljeno Vaznesenje Gospodnje

508
0

Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Vratna, u četvrtak, 10. juna obeležen je praznik Vaznesenja Gospodnjeg, slava ove svetinje.

Spasovdan u Manastiru Vratna; Foto: Eparhija timočka

Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Vratna koga je krajem 14. veka podigao Sveti Nikodim Tismanski, Nikodim Grčić, rođak i duhovnik Svetog kneza Lazara, služio je Episkop timočki gospodin Ilarion, uz sasluženje protojereja-stavrofora Nika Tufegdžića, protosinđela Simeona Nikolića i arhiđakona Ilije Jovanovića.

Domaćini ovogodišnje manastirske slave bio je Vladimir Marjanović iz Negotina, dok će kolačar narednog Spasovdana biti  Marina Aleksandrović, takođe iz Negotina.

Foto; Eparhija timočka

“Ovaj praznik treba da nas podseti da smo i mi prizvani da se, iako smo telom na zemlji, duhom i umom svojim uzdižemo iznad prolaznosti ovoga sveta na nebesa duhovna”, rekao je vladika Ilarion u prazničnoj besedi i dodao da “pravoslavni hrišćani imaju istu punoću blagodati koju je Gospod darovao apostolima i njihovim učenicima i da te blagodati treba da budemo svesni, da u njoj živimo, da je čuvamo i neprestano stičemo”.