Naslovna Društvo U Manastiru Bukovo počeli radovi na freskopisanju Paraklisa Pokrova Presvete Bogorodice

U Manastiru Bukovo počeli radovi na freskopisanju Paraklisa Pokrova Presvete Bogorodice

695
0

U Manastiru Bukovo počeli su radovi na živopisanju hrama Pokrova Presvete Bogorodice u novom konaku.

Paraklis Pokrova Presvete Bogorodice; Foto: Manastir Bukovo

Plan izrade fresaka detaljno je urađen, i na osnovu njega priložnici mogu da izaberu fresku-ikonu koju žele da na molitveno sećanje za sebe i svoju porodicu prilože da se uradi.

Ikonografskim planom predviđene su, između ostalih, scene Pedesetnice, Blagovesti, medaljoni srpskih arhijereja na istočnoj strani, Hristosa Pantokratora, starozavetnih proroka i scena iz Jevanđelja na kupoli, Uspenja Presvete Bogorodice, srpskih svetaca na zapadnom zidu, Rođenja Hristovog na južnoj strani i Vavedenja Presvete Bogorodice, Raspeća i Vaskrsenja Gospodnjeg na severnoj.

Ikonografski plan oslikavanja kupole Paraklisa Pokrova Presvete Bogorodice; Foto: Manastir Bukovo

Radovi na freskopisanju hrama, odnosno Paraklisa posvećenog Pokrovu Presvete Bogorodice u novom konaku Manastira Bukovo počeli su 15. oktobra sa blagoslovom Episkopa timočkog gospodina Ilariona.

“Bratstvo manastira zahvaljuje svim dosadašnjim priložnicima, i poziva vernike u zemlji i rasejanju da svojim donacijama pomognu oslikavanje crkve- paraklisa Pokrova Presvete Bogorodice. Prilogom za izradu fresaka će zauvek ugraditi sebe u ovu svetinju, na molitveno spominjanje i sećanje manastirskog bratstva”, ističu u Manastiru Bukovo.