Naslovna Društvo COVID-19 U Majdanpeku, Zaječaru i Knjaževcu proglašena vanredna situacija

U Majdanpeku, Zaječaru i Knjaževcu proglašena vanredna situacija

3849
0

Na sednicama štabova za vanredne situacije u Zaječaru, Knjaževcu i Majdanpeku je zbog epidemije virusa korona uvedena vanredna situacija.

Ilustracija, pixabay.com

Na predlog Štaba za vanredne situacije, nakon pribavljenog mišljenja ZZJZ “Timok” u Zaječaru i stručno-operativnog tima Štaba, u Zaječaru je danas proglašena vanredna situacija  i donet je niz propisanih mera i naredbi koje stupaju na snagu u subotu 18. jula u 6 časova.

Virus korona je od početka pandemije do danas na teritoriji Grada Zaječara potvrđen kod 210 slučajeva. Danas je u ovaj grad stigao pozitivan rezultat za 14, a juče za još 15 osoba. U Zaječaru očekuju rezultate za još 170 testova.

I Štab za vanredne situacije opštine Knjaževac proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji ove opštine zbog nastanka elementarne nepogode širenjem epidemije zarazne bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Ova odluka stupila je na snagu sa danom donošenja.

U opštinu Knjaževac od 118 testiranih stiglo je 65 rezultata od kojih je 37 pozitivnih. U ovoj opštini u dvema kovid-ambulantama svakodnevno se sa simptomima nalik kovidu-19 javi od 50 do 100 pacijenata.

I opština Majdanpek je proglasila vanrednu situaciju, budući da je stigao pozitivan rezultat za još 15 osoba, što je podiglo broj obolelih, od početka pandemije do danas, na ukupno 27. Rezultati testiranja očekuju se za još 28 testova.

Vanredna situacija, između ostalog, podrazumeva zabranu okupljanja više od pet lica na otvorenom i zatvorenom prostoru, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra, obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama.

Kafići i restorani koji nemaju bašte radiće od 6 do 21 sat, a ugostiteljski objekti sa baštama do 23 časa. Zabranjena je i organizacija svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, ali i korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.