Naslovna Kultura U „Madlenianumu“ promovisane „Ikone stila Srbije 20. i 21. veka“

U „Madlenianumu“ promovisane „Ikone stila Srbije 20. i 21. veka“

796
0

Luksuzna monografija „Ikone stila Srbije 20. i 21.veka“, izdavački poduhvat „Zepter Book World“ koju su kao autori potpisale Neda Todorović i Radmila Stanković, urednik fotografije Goranka Matić i dizajner Alexandra Janković, pojavila se nedavno na 63. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu i ponela nagradu „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu Sajma, a juče je zvanično promovisana na sceni zemunskog „Madlenianuma“.

Promocija monografije „Ikone stila Srbije 20. i 21.veka“ na Velikoj sceni Opere i teatra „Madlenianum“; foto: Zdenka Tomić

U predstavljanju knjige pored pomenutih autorki, učestvovale su i Madlena Cepter, idejni pokretač i pokrovitelj monografije, Jugoslav Vlahović, predsednik Komisije koja je ovo izdanje proglasila najlepšom knjigom Sajma, kao i Silvija Monros, pisac i prevodilac, Irina Dečermić, pijanistkinja i multimedijalna umetnica, mlada operska pevačica Marijana Šovran, učenica Radmile Smiljanić i Nataša Ninković, glumica.

Moderator programa bila je novinar Tanja Peternek Aleksić, autor emisije „TV lica… kao sav normalan svet“.

Profesor Neda Todorović sa saradnicama Biljanom Vilimon, Zdenkom Tomić i Jasminom Sanader

Među koricama knjige „Ikone stila Srbije“ na više od tristotine strana našla su se imena: Draga Mašin, Milena Pavlović Barili, Jovanka Broz, Rada Đuričin, Dunja Lango, Verica Rakočević, Biljana Willimon, Sonja Vukičević, Slađana Milošević, Margita Stefanović, Sonja Savić, ali i Dragana Ognjenović, Dragana Ćosić, Nataša Ninković, Ana Ivanović i druga.

„Monografija je sačinjena od kratkih portreta izuzetnih ličnosti poređanih hronološki, ona je svedočanstvo o „susretu lepote i talenta“ kakav je u 20. veku beležio najpre medij filma i filmskih časopisa, zatim modnih i ženskih listova, a onda medij televizije. Na internetu ima takvih ličnosti, ali ih je, nažalost, manje od onih besmislenih selebritija i celetoida koji ne traju i ne zavređuju istinsku pažnju. U svetu su to u 20. veku bile, na primer, Koko Šanel i Meri Kvant, Ketrin Hepbern i Odri Hepbern, Brižit Bardo i Tvigi, Džeki Kenedi i princeza Dajana… Ali kult zvezda se u 21. veku radikalno promenio. Zamenile su ih najpre celebrities, a sada i celetoidi, oni koji dobijaju samo vorholovskih nekoliko trenutaka najčešće ničim zaslužene, medijske slave. Pitanje je da li i u 21. veku postoje ikone stila kakve su vladale medijskim prostorom 20.veka? Ima li ih u novom mediju – internetu – gde svako jednim klikom postaje sopstvena ikona stila“, zapitala se u uvodniku knjige prof. dr Neda Todorović.

„Ikone stila Srbije“ donose 42 portreta ličnosti koje je potpisalo više od dvadeset autora: pisaca, novinara, kritičara, esejista, publicista, originalnih ličnosti.

Među njima su: Aleksandar Žikić, Petar Peca Popović, Ljubica Arsić, Angelina Atlagić, Jasmina Sanader, Gordana Krajačić, Nenad N. Stefanović, Vojin Ćetković, Srna Lango…

Priču o jednoj od najtalentovanijih glumica jugoslovenske kinematografije Sonji Savić koja se izražavala i kroz video i performanse i autorski eksperimentalni film napisala je Negotinka Zdenka Tomić, koja je sa Milomirkom Jovović pre sedam godina priredila i knjigu „Sonja Savić – otvorena stranica“.