Naslovna Društvo COVID-19 U kompaniji „Eliksir“ Prahovo danas vakcinisani radnici i predsednik opštine Negotin

U kompaniji „Eliksir“ Prahovo danas vakcinisani radnici i predsednik opštine Negotin

1647
0

U prahovskom “Eliksiru” danas je u saradnji sa negotinskim Zdravstvenim centrom organizovan vakcinalni punkt za imunizaciju radnika ovog privrednog kolektiva.

U prahovskom “Eliksiru” vakcinama kineskog proizvođača Sinofarm i američko-nemačkog Fajzer – Biontek vakcinisano je četrdesetak radnika i penzionera najvećeg krajnskog privrednog kolektiva, ali i Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin. On je u “Eliksiru” primio drugu dozu vakcine Fajzer.

“Želeo sam da pokažem da je vakcina neophodna svima nama da bi mogli da se vratimo normalnom životu, da se kao lokalna samouprava baziramo na projekte bitne za razvoj naše opštine i privrede i boljitak naših građana. Zahvaljujem se medicinskim radnicima koji sprovode imunizaciju i volonterima koji im pomažu, a građane pozivam da budu odgovorni i da zaštite sebe i svoje bližnje”, kaže Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Među onima koji su se vakcinisali našao se i Aleksandar Marković zadužen za bezbednost i zdravlje na radu u “Eliksiru”, koji je istakao da se prvenstveno vakcinisao da bi zaštitio sebe, ali i ljude u okolini.  U “Eliksir” Prahovu i pratećim firmama zaposleno je preko 1.000 ljudi, a od početka imunizacije do danas neku od vakcina, primilo je njih oko sedam odsto.

“Celokupno poslovanje naše firme bazira se na ljudima, oni su naše najveće bogatstvo i samim tim težimo i da ostanu zdravi. Ovo je jedan od načina da ljude edukujemo u tom pravcu da je zdrav čovek ono što je najbitnije, i da oni ovde kad dođu budu bezbedni”, istakla je Maja Radulović, zamenik direktora Društva u “Eliksir Prahovu”.

Imunizacija se u opštini Negotin odvija bez problema. Do sada je vakcinisano 6.467 Krajinaca, od kojih je njih 4.145 revakcinisano. Mobilni timovi negotinskog Zdravstvenog centra obišli su do sada 17 negotinskih sela i očekuje se da se do kraja sledeće nedelje završi prvi krug vakcinacije u selima.

U opštini Negotin, inače, najviše interesovanja je bilo za kineskom vakcinom koju je primilo 5.114 osoba, od kojih obe doze 3.845. Prvu dozu Fajzer vakcine dobilo je 716 građana, od kojih je revakcinisano 300. AstraZeneka vakcinu u prvoj dozi primilo je njih 337, a rusku 300 osoba. Na vakcionalnim punktovima trenutno se sprovodi i vakcinacija kineskom i fajzer vakcinama bez prijave kao i revakcinacija za one prijavljene preko eUprave.

“Do sada je procentualno vakcinisano oko 14 odsto punoletnih građana u opštini Negotin. Poslednjih dana veliki je odziv stanovnika s obzirom da je krenula i vakcinacija bez prijavljivanja, ali očekujemo  da bude i veći, s obzirom da smo opština sa velikim brojem građana na privremenom radu u inostranstvu, i da oni uoči uskršnjih praznika dolaze u zavičaj”, kazala je  dr Biljana Savuljesković, koordinator vakcinacije.