Naslovna Kultura U Kobišnici počeli 45. “Susreti sela”

U Kobišnici počeli 45. “Susreti sela”

205
0

Ovogodišnju 45. po redu tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela 2018.“, u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ , otvorila su u nedelju 1. aprila u Kobišnici kulturno-umetnička društava “Voja Čurić“ i „Čučuk Stana“ iz Sikola.

fotografija: Opština Negotin

Manifestaciju je otvorenom proglasio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin. Otvaranju „Susreta sela“ u Kobišnici, prisustvovali su i Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine Negotin, mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin, članovi Opštinskog veća opštine Negotin, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova sa teritorije opštine Negotin.

Otvarajući prvi susret, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, poželeo je organizatorima i učesnicima uspešne susrete i lepo druženje i naglasio da su „Susreti sela“, koji se ove godine organizuju jubilarni 45 put, jedna od najznačajnijih manifestacija u našoj opštini.

“Mi smo tu da podržimo svaki vaš trud u očuvanju naše tradicije koja predstavlja najvažniji stub našeg društva jer ako znamo ko smo, ako cenimo naše korene, našu prošlost i brižno čuvamo naše kulturno nasleđe, uvek ćemo biti svoji na svome”, rekao jeVladimir Veličković u svom obraćanju.

fotografija: Opština Negotin

Gosti iz Sikola svoj nastup počeli su Izvornim blokom uz predstavljanje narodnog običaja pečenja rakije u svom selu.

Ovaj tradicionalni ritual uvek je izazivao interesovanje svih meštana i bio centralno mesto okupljanja, druženja i brojnih dogodovština zadržao se do današnjih dana.

Domaćini iz Kobišnice su svoj nastup osmislili kroz oživljavanje narodnog običaja sakupljanja ušura, tj naknade za seosku muziku za svirku na igrankama i svetkovinama.

Ovaj običaj se dešavao u jesen kad se sa polja ubirala letina. Muzičari bi krenuli zaprežnim kolima od kuće do kuće, gde su ih čekali domaćini, a oni su svirajući ulazili u dvorište.

Muzika je uvek lepo dočekivana, gošćena i obavezno darivana, uglavnom u naturi. Ovaj običaj je bio događaj za celo selo, ali je nažalost otišao u istoriju.

Nastupe Kulturno-umetničkih društava „Čučuk Stana“ iz Sikola i „Voja Čurić“ iz Kobišnice ocenjivao je žiri 45. “Susreta sela”, koji će rezultate sa svih takmičenja saopštiti na Završnoj smotri u Negotinu, 10. maja, povodom Majskih svečanosti.