Naslovna Kultura U Kličevac na republičku smotru folklora idu ansabli iz Jabukovca i Vražogrnca

U Kličevac na republičku smotru folklora idu ansabli iz Jabukovca i Vražogrnca

488
0

U Velikom Izvoru kod Zaječara sinoć je održana 14. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“. Na ovoj smotri vršila se selekcija folklora za Republičku smotru.

AKUD „Floričika“; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Na republičku smotru u Kličevcu kod Požarevca, koju od 23. do 25. juna organizuje Centralni savez amatera u kulturi Srbije otputovaće AKUD „Floričika“ iz Jabukovca i KUD “Sloga” iz Vražogrnca, odlučeno je sinoć na 14. Međuokružnoj smotri seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“ u Velikom Izvoru kod Zaječara.

Zoran Katić, selektor Centralnog saveza amatera odlučio je da pored ovih za republičku smotru bude selektovan i KUD “Đorđe Genčić” iz Velikog Izvora, ali ovaj ansambl neće biti u prilici da otputuje u Kličevac, budući da u to vreme učestvuje na grčkom Međunarodnom festivalu folklora u Solunu.

KUD „SAloga“ Vražogrnac; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Katić je, takođe, doneo odluku da KUD “Graničar” iz Halova učestvuje na Saboru narodnog stvaralaštva Srbije, koji će u septembru biti održan u Gornjem Milanovcu.

Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla voda studena“, kojoj je prisustvovala i Svetlana Azanjac, selektor Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije za festivale folklora u Topoli i “Prođoh levač, prođoh Šumadiju”, okupila je 10 kulturno -umetničkih društava sa područja Zaječarskog i Borskog okruga iz  Velikog Izvora, Rgotine, Ilina, Jabukovca, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Gradskova, Zvezdana i Gamzigrada sa oko 300 učesnika.

Organizator smotre “Potekla voda studena” je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Veliki Izvor i Centralnim savezom amatera u kulturi Srbije, a pokrovitelj je grad Zaječar.