Naslovna Kultura U Kladovu u subotu 10. “Kazan Kult”

U Kladovu u subotu 10. “Kazan Kult”

438
0

Biblioteka „Centar za kulturu Kladovo“, u saradnji sa udruženjem „Dunavfestom“ i Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 20. avgusta će organizovati jubilarnu 10. Međunarodnu manifestaciju “Kazan Kult”.

Ovogodišnja centralna tema “Kazan Kulta”, koji je od 2012. posvećen očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice, je „Uloga nematerijalnog kulturnog nasleđa u razvoju lokalnih zajednica – Kako upravljati kulturnim nasleđem“.

„Tema je izuzetno važna u ovom trenutku za opštinu Kladovo s obzirom da se privode kraju radovi na uređenju i revitalizaciji tvrđave Fetislam za koju je 1,3 miliona evra za obnovu obezbedila Evropska unija kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“. Ovim projektom obuhvaćeni su Varoš kapija i prateći lagumi, a u Malom gradu ulazna kapija i Letnja pozornica, što će oživeti velelepnu tvrđavu i ubaciti je na mapu sedam vidljivih i uređenih tvrđava na Dunavu“, stiče Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Pored konferencije, planirano je i organizovanje tematskih edukativnih radionica, izložbene aktivnosti, promocija knjiga i muzičko-scenski nastup, kroz koje bi se lokalna zajednica podstakla da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu i korišćenju i promociji.

„Okosnicu ovogodišnjeg “Kazan Kulta” čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, u zemlji i inostranstvu, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice i bolje međunarodne vidljivosti“, dodaje Žaklina Nikolić.

U radu ovogodišnjeg “Kazan Kulta” učestvovaće, između ostalih reditelj Nebojša Bradić, Jasna Zrnović, ekspert za kulturnu diplomatiju, Zoran Hamović, glavni urednik izdavačke kuće „Klio“, Aleksandar Milosavljević, teatrolog, ali i stručnjaci sa Fakulteta muzičkih umetnosti, Etnografskog muzeja u Beogradu, Filozofskog fakulteta, Tvrđave “Golubački grad”, Turističkih organizacija Veliko Gradište i Kladovo.

O kulturnom nasleđu u svom kraju govoriće i Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine u Negotinu, Desislava Ivanova, direktorka Regionalne biblioteke „Mihalaki Georgiev“ u Vidinu, Hristina Kirilova, direktorka vidinskog Regionalnog istorijskog muzeja, ali i Suzana Antić, muzejski savetnik i Miloš Jakovljević, kustos etnolog Narodnog muzeja u Zaječaru.

Programom “Kazan kulta” predviđen je i obilazak tvrđave Fetislam, Arheološkog muzeja Đerdapa i arheoloških lokaliteta na području opštine Kladovo, promocija knjige “Nasleđe Rima” Krisa Vikama, izložba “Podunavske slike” Veljka Mihajlovića kao i koncert Miloša Jakovljevića, kavaliste i Anđelina Jovanović, učenice OMŠ „Konstantin Babić“ u Kladovu.

Manifestaciju sufansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uz podršku opštine Kladovo.