Naslovna Kultura Događaji U Kladovu održan prvi Festival bibliobusa u Srbiji

U Kladovu održan prvi Festival bibliobusa u Srbiji [Foto]

316
0

Biblioteka „Centar za kulturu“ u Kladovu organizovala je ovog vikenda prvi Festival bibliobusa u Srbiji, koji je pored postojećih pokretnih biblioteka iz Kladova, Kruševca, Aleksinca i Prijepolja, okupio i bibliobuse iz okruga Barania u Mađarskoj, kao i Vinkovaca iz Hrvatske.

Prvi festival bibliobusa okupio je i veliki broj dece koji su na platou ispred dunavskog keja razgledala bibliobuse, prelistavala nove knjige i uživala u slatkom posluženju koji su za njih pripremili organizatori.

 “Ponosna sam što se isplatio naš devetogodišnji rad da putem bibliobusa pokretne biblioteke prvenstveno stignemo do udaljenih korisnika na području opštine Kladovo. U 12 naših sela nije bila dostupna knjiga, a sada jeste. Pre 12 godina imali smo hiljadu a sada 1.500 korisnika”, kaže Žaklina Nikolić, direktorka Bibliuteke “Centar za kulturu” u Kladovu, inicijator ovog festivala.

Festival bibliobusa u Kladovu, prvi te vrste u Srbiji, realizovan je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, Opštine Kladovo i prijatelja kulture i biblioteke u Kladovu.

 “Naša putujuća knjižnica ima 58 stajališta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Imamo bibliobus od 1992. i zaista pozitivna iskustva čitalaca”, kaže Hrvoje Rajković iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

KUD „Polet“, Kladovo

U programu su učestvovali članovi KUD „Polet“ iz Kladova, kao i Etno grupa „Grivna“ kladovske Muzičke škole „Konstantin Babić“ pod upravom Jesenke Jovetić.

“Narodna biblioteka Kruševac bibliobus ima već dve godine zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja, Gradskoj upravi Kruševac i Trajal korporaciji. I mi kao i kolege iz drugih sredina imamo zaista pozitivnih iskustva jer na ovaj način knjige dostavljamo do najudaljenijih naselja na našem području”, kaže direktorka kruševačke biblioteke, Snežana Nenezić.

Etno grupa „Grivna“ kladovske Muzičke škole „Konstantin Babić“ pod upravom Jesenke Jovetić

Ovaj u Srbiji jedinstven festival pratila je i međunarodna konferencija na temu “Predstavljamo Vam našu pokretnu biblioteku“ na kojoj su učestvovali predstavnici Holandije, Mađarske, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije.

Na međunarodnoj konferenciji, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i predstvanici Narodne biblioteke “Dositej Novaković” iz Negotina, govorilo se o uslugama biblioteke na točkovima, ali i iskustvima u osnivanju bibliobusne službe.

Tematsku konferenciju pratila je i poster izložba o pokretnim knjižnicama iz Gradske knjižnice Rijeka u Hrvatskoj, koja je u junu obeležila 50 godina osnivanja službe mobilne dostave knjiga.

“Mislim da ovim festivalom Kladovo ulazi u jednu istoriju bibliobuseva, što će, sigurno, za neke naredne generacije koje dolaze posle nas moći da skupljaju iskustva i ono sve što je bitno da bi se promovisala knjiga u ovoj elektronskoj eri. To nam daje i nadu i želju da će deca i dalje čitati knjige”, kaže Vojkan Popović, direktor Biblioteke “Vuk Karadžić” u Aleksincu.

Namera organizatora bila je da javnosti predstavi organizaciju pokretnih biblioteka, ali i opravdanost njihovog postojanja.

Cilj je i da podstiču razvoj postojećih bibliobusa, a u onim sredinama koji bibliobuse nemaju pomognu svojim iskustvima.