Naslovna Kultura U “Gvarneriusu” danas svira Negotinac David Surdanović

U “Gvarneriusu” danas svira Negotinac David Surdanović

656
0

U Centru lepih umetnosti “Gvarnerius” u Beogradu, među najboljim studentima Fakulteta muzičke umetnosti, u petak, 26. novembra od 19 sati, sa duvačkim kvartetom “Brass art” sviraće i Negotinac David Surdanović.

U prvom delu koncerta koncerta “FMU i Gvarnerius nagrađuju”, koji se u okviru 10. ciklusa realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, gudački kvartet „Meraki“ izvešće kompozicije Ludviga van Betovena i Dejana Despića, dok će drugi deo biti u znaku mladog duvačkog kvarterta „Brass art“ oformljenog akademske 2020/2021. godine u klasi vanrednog profesora Igora Lazića.

„Brass art“ čine trubači Matija Ranković i David Surdanović, trombonista Aleksandar Pešić i Milun Mitić koji svira bas trombon. Ovaj sastav je do sada ostvario značajne nastupe u Studentskom kulturnom centru i Kolarčevoj zadužbini.

Nastup u „Gvarneriusu“ otvoriće renesansnom svitom Tilmana Susata, a među kompozicijama koje izvode biće i Mokranjčeva Druga rukovet.

„Program je iz različitih stilskih epoha između kojih je i delo Negotinca Stevana Mokranjca čiji je aranžman uradio naš profesor kamerne muzike Igor Lazić. Na programu je i kvartet Paula Hindemita koji nam je bio najveći zalogaj, dosta je kompleksan i težak ali vrlo efektan i uradili smo ga za jako kratko vreme, a nastup ćemo zaokružiti veoma interesantnom Džez svitom Kristofera Nortona. Program je dosta zahtevan ali smo ga sa puno volje spremili i odradili sjajan posao. Svakako, biće to iskustvo više, čast je svirati u „Gvarneriusu“ i biti deo ovakvog sastava“, kaže David Surdanović.

Duvački kvartet„Brass art“; Foto: Privatna arhiva

Ko su članovi duvačkog kvarteta „Brass art“?

Matija Ranković (2000), osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi „dr Vojislav Vučković“ u Čačku. Trenutno je student treće godine studija na odseku za trubu u klasi profesora Mladena Đorđevića. Član je Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti, a ostvario je saradnju i sa orkestrima Radio Televizije Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu, Filharmonijom mladih „Borislav Pašćan“.

David Surdanović (2000), osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Student treće godine FMU na odseku za trubu u klasi profesora Mladena Đorđevića. Član je Simfonijskog orkestra FMU u Beogradu. Ostvario je nastupe u Studentskom kulturnom centru, Kulturnom centru „Čukarica“, Kolarčevoj zadužbini.

Milun Mitić (2000), osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi u Nišu. Student je treće godine FMU na odseku za trombon u klasi profesora Aleksandra Benčića. Član je Simfonijskog orkestra FMU, a ostvario je saradnju sa orkestrom Opere i teatra „Madlenianum“, Narodnog pozorišta u Beogradu, Beogradske filharmonije.

Aleksandar Pešić (2001), osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu. Trenutno je student druge godine na odseku za trombon u klasi profesora Aleksandra Benčića. Nastupao je sa Orkestrom Muzičke škole „Slavenski“ i Beogradskim duvačkim orkestrom. Ostvario je nastupe u Narodnom pozorištu u Beogradu i Kolarčevoj zadužbini.

Mokranjčev grad ima razloga da bude ponosan jer je pre mesec u ovom prestižnom prostoru nastupala Anamarija Danilović a sada i njen mlađi kolega, takođe trubač, David Surdanović. Kako je NG Portal već pisao, ovo dvoje mladih i perspektivnih umetnika deliće scenu na zajedničkom promenadnom koncertu Kolarčeve zadužbine krajem aprila naredne godine, uz klavirsku saradnju profesorke Milje Videnović.

Do tada, David Surdanović pored obaveza na Muzičkoj akademiji, od prošle jeseni i školske 2020/2021. godine u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu prenosi svoje znanje onima koji su tek zakoračili u muzičku školu i pored trube je još nastavnik kamerne muzike i čitanja s lista.