Naslovna Društvo COVID-19 U Domu za stare „Radost“ u Negotinu ukupno 49 zaraženih korona virusom

U Domu za stare „Radost“ u Negotinu ukupno 49 zaraženih korona virusom

2873
0

Od 60 testiranih na korona virus u Domu za stare „Radost“ u Negotinu pozitivno je ukupno 49 osoba. Svi su hospitalizovani u Nišu, Niškoj banji i Sokobanji.

U Negotin su stigli i rezultati preostalih analiza tako da je konačan bilans u Domu za stare „Radost“ 49 pozitivnih, od kojih 34 korisnika, 13 zaposlenih i dva pripadnika Vojske Srbije. Preostalih 11 uzoraka je negativno.

Pozitivni su hospitalizovani u Nišu, Niškoj banji i Sokobanji, ali njihovi najbliži srodnici još uvek nisu obavešteni gde su zbrinuti. To će, rečeno je na konferenciji za novinare, lokalnog Štaba za vanredne situacije, biti učinjeno preko ovdašnjeg Centra za socijalni rad.

Inače, tokom jučerašnjeg dana testirano je 26 članova porodica zaraženih i njihovih kontakata od kojih je 20 briseva negativno, a za šest se čekaju rezultati. I danas su nastavljena testiranja ostalih kontakata, takođe dvadesetak i više ljudi.

“Definitivno se može konstatovati da se radi o ljudskom faktoru, da je najverovatnije virus ušao preko zaposlenih, svi organi su na terenu, rade svoj posao, nadamo se da ćemo u narednih par dana sigurno imati jasniju sliku što se tiče propusta”, rekao je na konferenciji za novinare Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije.

Biljana Didić, ovlašćeno lice vlasnika ovog Doma za stare „Radost“ kaže da je i pre bilo kakve preporuke ili naredbe resornog ministarstva u ovom domu počeo petodnevni smenski rad, zato što zaposleni nisu želeli da rade smene od 15 dana i da za to vreme borave u domu.

„Vrlo je teško da radite 15 dana sa korisnicima od kojih je 26 nepokretnih. Imam njihove izjave u rukopisu zašto ne mogu da rade petnaestodnevne smene i kako mogu. Oni su se pojedinačno izjasnili. Ja sam sve izjave radnika da ne žele da rade 15 dana i da borave u domu poslala Ministarstvu za rad. U vanrednoj situaciji nemate pravo nikoga da otpustite sa posla, niti da nekog primite, a da ja ostavim 40 ljudi bez ikakve nege ne dozvoljava mi ni savest ni moral“, dodala je ona.

U Višem javnom tužilaštvu u Negotinu saznajemo da su u toku istražne radnje i da se ispituju sve okolnosti koje bi trebalo da utvrde šta sve događalo u ovom domu.

O situaciji u ovom negotinskom staračkom domu, ali i Gerontološkom centru u Nišu govorila je na na konferenciji za štampu u Beogradu, dr Darija Kisić Tepavčević.

“Uočavamo iste obrasce ponašanja u svim ovim ustanovama, gde je potvrđeno prisustvo virusa, još jednom ponavljamo da je to nešto što je apsolutno moglo i trebalo da se spreči. S obzirom na to da su to korisnici koji uglavnom ne napuštaju ustanove moguća su dva scenarija: ili da je bila neka poseta koja je bila očigledno nedozvoljena ili se radi o osobi koja je zaposlena u toj instituciji, treće opcije nema – izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Prvi rezultati testiranja ostalih domova za stare i objekata koji su registrovani kao hosteli ali imaju uslugu smeštaja starih pokazali su da je korona virus u Domu za stare „Radost“ u Negotinu očigledno izolovan slučaj.

U domu za stare „Badic Leben“ u Dušanovcu, kao i u objektima koji su registrovani kao hosteli, ali se u načelu bave smeštajem starijih, Domu u Miloševu i „Lela i Franc“ u Negotinu uzorkovano je 53 korisnika i radnika. Rezultati pokazuju da je njih 28 negativno, a čekaju se i analize još 25 briseva.

Danas se uzorkuju štićenici i zaposleni u Domovima za stare „Sveti Nikola“ u Negotinu i „Help“ u Radujevcu.

“Najbolje rezultate ćemo imati krajem sutrašnjeg dana, gde ćemo imati jasnu slku svih gerontoloških centara na teritoriji opštine Negotin. Tragaćemo za još mogućih kontakata lica koja su pozitivna bila u poslednjih desetak dana”, rekao je Veličković.

Ekipe epidemiologa i ekipe za dezinfekciju Oružanih snaga Ruske federacije i Vojske Srbije obavile su u Domu za stare “Radost” u Negotinu detaljnu dezinfekciju svih prostorija i okoline doma.

Ruski epidemiolozi su istakli da su u načelu zadovoljni učinjenim ali da će, nakon detaljnog pregleda kovid ambulante, ali i dela bolnice u kojem su smeštena četiri korisnika doma koji imaju negativan rezultat, izneti preporuke šta treba da se učini u narednom periodu, kako bi se suzbilo širenje virusa korona.