Naslovna Kultura Događaji U četvrtak u Todorčetovom konaku promocija publikacije “Posetioci i Muzej”

U četvrtak u Todorčetovom konaku promocija publikacije “Posetioci i Muzej”

135
0

Na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka Petrovića u četvrtak 15. avgusta biće promovisana publikacija „Posetioci i Muzej – Pedagoška delatnost Muzeja Krajine u Negotinu 1972-2019“ autorke Sanje Radosavljević.

Ova knjiga nastala je na osnovu stručnog rada za zvanje kustos-pedagog, koji je Sanja Radosavljević, muzejski pedagog istraživala prošle godine.

Sama publikacija obuhvata četiri celine, od prikaza rada muzejskog pedagoga i njegove uloge u informalnom obrazovanju posetilaca muzeja, do rada pedagoške službe Muzeja Кrajine od njenog osnivanja, 1972. godine do danas.

 “Savremeni tokovi društvenog razvoja reflektuju se i na institucije kulture, tj. muzeje, koji doživljavaju velike promene; oni postaju najmerodavniji pokazatelji kulturnog nivoa i važni činioci kulturne politike. Ako su otvoreni prema društvu, onda će i ono spontano da se uključi u programe i aktivnosti muzeja, u cilju bolje zaštite kulturnog nasleđa, kao i njegovog savremenijeg predstavljanja; ako primenjuju multidisciplinarnost, onda će muzealije verodostojnije da budu prezentovane i samim tim će uspostaviti bliskiju komunikaciju s publikom. U radu je korišćena literatura iz oblasti muzeologije, kulturne politike, marketinga u institucijama kulture i muzejima, dokumentacija Muzeja Кrajine, poput izveštaja o radu muzejskih pedagoga, ali i opšta literatura na temu pedagogije, psihologije, sociologije, didaktike i andragogije koja se može primeniti na muzeje”, navodi autorka Sanja Radosavljević.

Promocija ove knjige, koju će uveličati i projekcija filma “Kapija za molitvu”, autora Danila Petrovića, ekologa i profesora biologije u penziji, najavljena je za četvrtak, 15. jul u 20 časova na letnjoj sceni Muzeja Hajduk Veljka, u Todorčetovom konaku.