Naslovna Kultura U četvrtak promocija “Dnevničkih zapisa generala Jovana Miškovića”

U četvrtak promocija “Dnevničkih zapisa generala Jovana Miškovića”

184
0

Istorijski arhiv u Negotinu promovisaće u četvrtak, 8. jula u svečanoj sali Negotinske gimnazije svoje kapitalno delo „Dnevnički zapisi generala Jovana Miškovića (1865-1907)”.

Dnevničke zapise Negotinca Jovana Miškovića, generala srpske vojske i predsednika Srpske kraljevske akademije, Istorijski arhiv u Negotinu publikovao je u tri toma i na skoro 2.000 stranica.

Reč je o građi od preko 6.000 rukom ispisanih listova koja se čuvala u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao primaran istorijski izvor dokumenata od neprocenjive vrednosti, a čiji je autor Jovan Mišković, rođen u Negotinu 1844. koji je u svojoj karijeri prošao sve komandne i druge dužnosti, dvaput bio ministar vojni, reformator srpske vojske, Glavnog generalštaba, Vojnog ministarstva i Vojne akademije.

Generalove zapise u periodu od 1865. do 1907. godine negotinskoj javnosti predstaviće priređivač dr Aleksandar Savić, urednik izdanja Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu i recenzent profesor dr Suzana Rajić, šef katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Promocija je zakazana za četvrtak, 8. jula od 19 časova u svečanoj sali Negotinske gimnazije.