Naslovna Društvo U centru Negotina raste žbun prepoznatljivih listova

U centru Negotina raste žbun prepoznatljivih listova

4931
0

Na zelenoj površini u ulici JNA u Negotinu u strogom centru grada počeo je da raste žbun prepoznatljivih listova.

Foto: Dragan Stojimirović

Na travnjaku u centru Negotina danas je pronađen žbun mlade konoplje, kudelje ili kanabisa, biljke koja širom sveta važi za jednu od najčešće korišćenu halucinogenu i svakako najprofitabilniju na tržištu.

Dešavalo se i ranijih godina da se ova kultura nađe na plodnim krajinskim njivama, u improvizovanim i dobro opremljenim tajnim laboratorijama, veliki i malim, zaplene pa i najmanjih količina suve i sveže kanabis sative svakodnevno se beleže u policijskim analima, ali se, čini se, prvi put našla na javnoj površini.

Foto: Dragan Stojimirović

Tek je letimična šetnja bila dovoljna da odmah pored trotoara, preko puta biblioteke, a na travnjaku u neposrednoj blizini „Matijevića“, prolaznici primete žbun prepoznatljivih prstenastih listova.

Iako su joj, očigledno, poslednjih dana padavine pospešile rast, zaustavili su je u napredovanju komunalci koji su je iščupali iz korena.

Da li je tu dospela slučajno ili namerno kako mnogi misle, ne zna se, ali se zna da je ova biljka na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, da je široko rasprostranjena i cenjena ne samo među uživaocima, već i rado korišćena u industrijske i sve češće u medicinske svrhe.