Naslovna Kultura U čast Ljubiše Stojanovića Luisa održan koncert „Moj život je moje blago“

U čast Ljubiše Stojanovića Luisa održan koncert „Moj život je moje blago“

553
0

Grad u kojem je načinio svoje prve muzičke korake i u koji je stalno dolazio priređujući više od decenije humanitarne koncerte za decu bez roditelja Doma “Stanko Paunović”, sa čijim je štićenicima formirao svoj prvi bend, nije zaboravio svog Ljubišu Stojanovića Luisa.

Treću godinu zaredom Negotin se seća svog počasnog građanina, koji je 31. jula 2011. poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Feketića.

U spomen na sve ono što je Luis činio za decu Doma, Turistička organizacija opštine Negotin, priredila je još jedan koncert, simbolično nazvan “Moj život je moje blago”, po pesmi, koja je tek jedna u nizu, onih koje su obeležile karijeru ovog autentičnog kantautora i osnivača etno-popa kod nas.

Lena Stamenković

Pevali su Luisu u spomen njegovi Maja i Marko Stojanović Luis, ali i Branislav Bane Mojićević, Negotinka Radmila Misić, Đorđe Čavić, Vladimir Vlada Stojanović, Dragana Amidžić, Maja Živkov, Tuzlanin Hame Nalić, Neša Saita iz “Crnih mambi”, Dejan Najdanović Najda, Staniša Radosavljević – Piki.

„Za nas je dolazak u Negotin kao dolazak kući, jer ovde nam je i porodica i prosto nam je žao što ne možemo češće da budemo ovde. Mnogo nam je drago što je ovaj koncert postao tradicija”, ističe Marko Stojanović Luis.

Đorđe Čavić

Tri i po sata je publika u glas pevala i sa Negotincima Stefanom Lazarevićem, Borisom Stanojevićem, Zaječarcima Lenom i Milanom Stamenkovićem, “Boemima” i Jovicom Đokićem, ali i sa Boranima Nemanjom Bačilovićem i “Medžik bendom”, i džez pijanistom i kompozitorem Bojanom Čukićem i njegovim “Balkan bluz bendom”.

I ponovo je najemotivniji deo koncerta bio susret sa Luisovom porodicom i trenutak kada su se pred publikom na bitni pojavili Luisovi naslednici.

„Rado dolazimo u Negotin i ponosni smo i potreseni dok stojimo pred njegovom slikom, njegova deca Marko, Maja, Andrej, Sergije, Ela Mita i ja“, ističe Luisova supruga Silvana.

Dejan Najdanović Najda

Publiku su pozdravili i Luisovi muzičari, članovi njegovog benda: klavijaturisti Perica Kaluđerović i Nikola Kitanović, gitarista Dragan Adamović Kajga, trubač Miloš Nikolić, bubnjar Dušan Lekić i bas gitaristi Aleksandar Aca Trajkovski, Slaviša Pavlović-Stanley i Vladan Karadžov.

„Želja svih nas je da ovaj muzički događaj bude svetkovina koja će u narednim godinama u još većem broju privući muzičare i poštovaoce Luisove muzike u naš grad“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.