Naslovna Hronika U Borskom okrugu u prvih osam meseci zabeleženo 721 krivično delo, zaplenjeno...

U Borskom okrugu u prvih osam meseci zabeleženo 721 krivično delo, zaplenjeno 17 kg droge

605
0

U Boru je danas održana konferencija za novinare na kojoj je Zoran Milijić, načelnik Policijske uprave Bor prezentovao izveštaj o radu policije u prvih osam meseci ove godine. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, Negotinu, Majdanpeku i Kladovu registrovali su u prvih osam meseci ove godine  721 krivično delo iz oblasti kriminaliteta, za 14 dela manje u odnosu na isti period prošle godine, naglasio je potpukovnik Zoran Milijić, načelnik Policijske uprave Bor.

U oblasti opšteg kriminaliteta na području Policijske uprave Bor evidentirano je 628 krivičnih dela, za četiri više nego prošle godine. Nema nerasvetljenih težih krivičnih dela, ubistava, teških ubistava, oblika tih krivičnih dela u pokušaju, težih razbojništva, iznuda  i slično, dodao je načelnik Milijić.

„Procenat rasvetljenosti tih krivičnih dela u prvih osam meseci je preko 70 odsto i ukupno smo rasvetlili 190 krivičnih dela izvršenih od strane NN lica. U oblasti suzbijanja narkomanije podneli smo do sada 91 krivičnu prijavu, oko 10 manje nego prethodne godine ali niz predmeta je još uvek u radu, čekaju se veštačenja i broj će verovatno biti isti kao prošle godine“, kaže  potpukovnik Zoran Milijić.

Policija je na teritoriji grada Bora, ali i opština Negotin, Kladovo i Majdanpek zaplenila do sada 17 kilograma narkotika, za 15 kg više nego prošle godine. Zaplenjeno je  9,5 kilograma marihuane, preko sedam kilograma  amfetamina, 211 grama kokaina i 300 grama heroina.

I u oblasti javnog reda i mira stanje je stabilno. U ovom izveštajnom periodu bilo je 408 javnih okupljanja, uglavnom sportskih na kojima nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Po poterama je nađeno 100 osoba. Policija je izvršila 967 zahteva za proveru oružja i oko 1.400 drugih provera , a u 137 slučajeva pomogla je i drugim organima.

„Imamo podnete 194 prekršajne prijave što je manje za šest odsto u odnosu na prošlu godinu. I nekoliko godina unazad imamo konstantno smanjenje broja prekršaja i svih parametara koji su vezani za javni red i mir.  Imali smo 126 događaja i pojava registrovanih na teritoriji PU Bor na kojoj radi 41 škola, što je smanjenje od 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, nismo imali pojava koja su vezana za nasilje usmereno ka učenicima i nastavnom osoblju“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare potpukovnik Danko Kržanović, načelnik Odeljenja policije PU Bor.

Bezbednost učenika je na prvom mestu, ponovio je načelnik Policijske uprave Bor, Zoran Milijić, podsetivši da se na teritoriji cele Srbije realizuje projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinstvo“.

„Težište aktivnosti u ovom periodu je na bezbednosti učenika i škola i na reviziji naoružanja u legalnom posedu koje nam je naloženo zaključkom Vlade Republike Srbije u maju ove godine. Pre početka školske godine izvršili smo analize bezbednosti učenika i škola u Borskom okrugu, održali sastanke sa svim relevantnim subjektima obrazovnog sistema, napomenuli smo da će naše prisustvo u školama i okolini biti permanentno i da će policijski službenici biti prisutni pre početka, za vreme nastave i po završetku iste. U skladu sa naloženim merama MUP-a  Srbije krenuli smo u realizaciju projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinstvo“ koji se sastoji od tri segmenta i u kojoj će biti uključene sve organizacione jedinice PU Bor, i od početka školske godine do jučerašnjeg dana održali smo 28 predavanja u osnovnim školama. Pored angažovanja velikog broja ljudi na izvršenju  težišnih zadataka ni ostale segmente rada ne zanemarujemo“, dodao je Milijić.

Na teritoriji Borskog okruga u prvih osam meseci ove godine dogodilo se 216 saobraćajnih nezgoda, za 8,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

„Imali smo 132 saobraćajne nezgode sa nastalom materijalnom štetom, dok je 84 nezgoda bilo sa nastradalim osobama, što je manje za 26 odsto. U tim nezgodama, devet osoba je poginulo,  27 teže i 83 lakše povređeno. Beležimo smanjenje i teško povređenih osoba za 43 odsto i lako povređenih za 42 odsto“, rekao je potpukovnik Miša Dinčić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije.

Saobraćajna policija na teritoriji Borskog okruga je od početka godine sačinila 1.045 prekršajnih prijava i podnela zahteve za prekršajnog postupka nadležnim sudovima, kao i 10.634 prekršajna naloga.

„Zadržali smo 106 osoba koji su upravljali vozilom pod uticajem alkohola i 38 koji su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, dodao je Dinčić.