Naslovna Hronika Truo platan koji je pao na vozila u pokretu isečen i uklonjen

Truo platan koji je pao na vozila u pokretu isečen i uklonjen

590
0

Platan koji je sinoć nešto pre 20 časova pao na dva taksi vozila u pokretu, na glavnom državnom putu, između pijace i naselja „Cvećara“, ekipe JKP „Badnjevo“ su isekle na komade i uklonile sa puta.

Ovo drvo je, sudeći po prvim pregledima, bilo trulo unutar stabla i u delu korena. U Javnom komunalnom preduzeću ističu da je platan olistao i da je orezan, kao i da je to proces koji se ponavlja na određeni broj godina.

Kako je taj drvored zasađen na zemljištu koje se kao podloga pokazalo kao slabo, platan je pre par godina orezan na pola svoje visine, a ove na istu predviđenu visinu.

„Platan nije pokazivao znake truljenja na stablu, olistao je, kora je bila u redu. Orezan je na visinu na kojoj je bio i prilikom predhodnog orezivanja. Mi smo, inače nadležni da vršimo seču stabala, ali uz nalog inspekcije koja određuje da li se seče skroz, samo orezuje ili uklanja pojedinačna grana“, ističe Siniša Mirović, rukovodilac RJ „Zelenilo“ JKP „Badnjevo“.

Stabla se, inače, uklanjaju u slučajevima kada su potpuno suva, obolela i nebezbedna za građane i njihovu imovinu.

Na osnovu mišljenja stručnjaka, ekipama preduzeća zaduženog za te poslove, seču može da naloži jedino nadležna inspekcija.

Nadležna inspekcija daje naloge i u slučaju obolelih stabala, kao i kod slučajeva kada ona mogu da ugroze bezbednost pešaka, ili usled pada drveća na kolovoz u vreme vremenskih nepogoda, kao što se i ranije dešavalo.

Pad ovog platana, međutim, nikakvo nevreme nije izazvalo, a čak, iako su na tom potesu učestali vetrovi iz pravca “Badnjeva”, nije bilo ni daška vetra, već se drvo jednostavno prelomilo u korenu, palo na saobraćajni znak i na automobil Boom taksija, od kojeg se odbio i krošnjom sleteo na sledeće taksi vozilo našeg sugrađanina Dragana Blagojevića.

Vlasnici automobila će, nema sumnje, svakako, potražiti nadoknadu štete, shodno zakonskim mogućnostima i regulativama koje uređuju ovu oblast.