Naslovna Društvo Tropske vrućine u Negotinskoj krajini

Tropske vrućine u Negotinskoj krajini

1216
0

I ovih dana Negotin opravdava epitet ”najkontinentalnijeg” grada. Jer, ako su u ostatku Srbije temperature tropske, u Negotinu su paklene.

Živa u termometru poslednjih desetak dana konstantno “kruži” oko prosečnih 35 stepeni, što je za ovaj kraj Srbije, kažu meteorolozi, gotovo i uobičajeno. Temperaturu, doduše, teže podnošljivim čini vlaga u vazduhu.

Negotinci, međutim, spas od vrućina potražili su na gradskom bazenu koji poslednjih dana beleži od 300 do 500 posetilaca. I jedina plaža u blizini, na desetak kilometara od Negotina, ima kupača, i pored nižeg vodostaja i trave u vodi.

Sladoled i hladna pića su i u gradskim kafićima, od kojih mnogi imaju takozvane vodene magle i rashlađivače, najtraženiji proizvodi, ali u vreme najvećih vrućina i dobro posećene letnje bašte budu bez gostiju.

Od negotinskih taksista saznajemo da poslednjih dana beleže znatno veći broj korisnika jer u vreme najvećih vrućina Negotinci do svojih kuća dolaze taksijem.

U hitnoj službi negotinskog Zdravstvenog centra beleže nešto veći priliv pacijenata, pretežno hroničnih bolesnika.

„Nismo imali slučajeve toplotnih udara niti drugih drastičnijih posledica direktnog izlaganja suncu, ali beležimo dnevno 70 pregleda u Hitnoj službi. Poslednjih dana primetan je nešto veći broj hroničnih bolesnika, i to za 30 odsto veći, koji se javljaju zbog tegoba koje imaju zbog visokih temperatura. To su uglavnom pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom, pacijenti sa akutnim koronarnim sindromom, kardiovaskularni i pacijenti sa hroničnim bolestima pluća. Primetan je i veći broj onih koji se poslednjih dana javljaju sa ujedima insekata sa težom alergijskom reakcijom, ali i oni koji zbog aktuelnih radova u poljoprivredi dolaze sa povredama“, saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, vršioca dužnosti direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Iako neki Negotinci pribegavaju proverenoj taktici i od podneva ne izlaze, mnogi su nažalost prinuđeni da na suncu čekaju ispred banaka, pošte, policijske stanice, koje u skladu sa preporučenim merama u svoje prostorije primaju tek određeni broj klijenata.

Najteže je putarima na brojnim deonicama od Kladova do Knjaževca, Donjeg Milanovca i Majdanpeka, koji svakodnevno po najvećim vrućinama rade na sanaciji puteva i asfaltiranju baš u vreme kad temperature stignu i do plus 40.