Naslovna Kultura Trojica krajinskih umetnika na Saboru u Zaječaru

Trojica krajinskih umetnika na Saboru u Zaječaru

424
0

Od 20. do 27. avgusta u Zaječaru se održava 27. Sabor likovnih umetnika koji okuplja desetak učesnika iz Srbije. Među njima su i krajinski umetnici Nedim Hadžiahmetović, Dragoljub Firulović i Adam Puslojić. U galeriji Centra za kulturu u Kotlujevcu otvorena je izložba radova nastalih pre dve godine na 26. Međunarodnoj likovnoj koloniji „Gamzigrad“.

Učesnici 27. Sabora likovnih umetnika; Foto: Jovanka Arsić Karišić

Učesnici ovogodišnjeg Sabora koji pod pokroviteljstvom grada Zaječara organizuje Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” stvaraju u Klubu zaječarskog pozorišta.

To su Dragoljub Firulović i Nedim Hadžiahmetović iz Negotina, Nina Švajber i Nevena Krstić iz Zaječara, Dejan Trajković iz Vranja, Miroljub Sretenović iz Kragujevca, Milan Radaković iz Sombora, Rajko Karišić iz Beograda i pesnik Adam Puslojić iz Kobišnice.

Milivoje Štulović, slikar i scenograf iz Kragujevca, koji je zbog bolesti sprečen da lično dođe na saborovanje, biće njen učesnik „na daljinu“ i proslediće organizatorima svoj rad.

Prošlogodišnja epidemiološka situacija nije dozvoljavala okupljanje umetnika u okviru Međunarodne likovne kolonije “Gamzigrad” koja je do danas održana 26 puta, a mnogi su iz istih razloga i sada sprečeni da dođu u Zaječar.

Ove godine pomenuta Kolonija je postala Sabor likovnih umetnika, a za to, po rečima organizatora, ima više razloga.

Rajko Karišić, umetnički fotograf  i selektor ovogodišnjeg Sabora likovnih umetnika u Zaječaru saglasan je da ovo druženje umetnika ne treba više zvati likovna kolonija već umetnički sabor jer je to adekvatan naziv za takvu vrstu druženja.

27. Sabor likovnih umetnika otvorio je književnik Adam Puslojić kazivanjem pesme “Moleban za Dragoljuba Stajkovića” posvećene nedavno preminulom krajinskom slikaru koji je završio studije u Parizu a bio je jedan od najeminentnijih i najveličanstvenijih učesnika ove kolonije.

Puslojić je istakao da je lično jedan od onih danas malobrojnih živih učesnika prve Likovne kolonije “Gamzigrad” čiji je rodonačelnik Tomislav Mijović, književnik i dugogodišnji urednik časopisa “Razvitak”. Uz svaku koloniju je, svedoči Adam Puslojić, išao “dežurni” pesnik čija je misija bila da kroz pesmu komentariše slike.