Naslovna Društvo Trodnevna provera znanja malih maturanata od ponedeljka 17. juna

Trodnevna provera znanja malih maturanata od ponedeljka 17. juna

233
0

Završni ispiti za male maturante počinju 17. juna polaganjem ispita iz maternjeg jezika, test iz matematike rešavaće sutradan 18, a kombinovani u sredu 19. juna.

Trodnevni Završni ispit polažu svi učenici osmog razreda, kao i odrasli koji stiču osnovno obrazovanje u skladu sa zakonom koji uređuje obrazovanje odraslih.

U ponedeljak 17. juna osmaci će rešavati test iz maternjeg jezika. Drugog dana polagaće završni ispit iz matematike, a trećeg, 19. juna rešavaće kombinovani test koji sadrži pitanja iz pet oblasti: bilogije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Sva tri ispita počinju u 9 sati, a učenici test rešavaju 120 minuta. Đaci su obavezi da u svojim školama budu najkasnije do 8 sati i 15 minuta i da sa sobom ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem.

Pravila polaganja završnog ispita nalažu da od pribora učenici mogu poneti grafitnu i hemijsku olovku, gumicu, a na dan polaganja testa iz matematike i pribor za rešavanje zadataka iz geometrije.

Preliminarni rezultati polaganja završnog ispita biće objavljeni 21. juna, a već sutradan 22. učenici će biti u prilici da podnesu eventualne žalbe.

Zvanični rezultati polaganja završnog ispita, po Kalendaru upisa u srednje škole koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće objavljeni 27. juna.

Svoju listu želja i izbor srednje škole budući srednjoškolci popunjavaće 28. i 29. juna od 8 do 15 časova u svojim školama.

Liste želja i raspored učenika po srednjim školama biće poznate već 2. jula, ali će nakon mogućih ispravki i dopuna u školama zvanične liste biti objavljene 4. jula do 12 sati.

Konačan raspored učenika po školama, smerovima i obrazovnim profilima biće poznat 7. jula, a već u naredna dva dana 8. i 9. jula počinje prvi upisni krug u srednje škole.