Naslovna Društvo Trka mira u Negotinu 2. jula

Trka mira u Negotinu 2. jula

1216
0

Globalna sportska manifestacija posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima sveta Trka mira na svom putu kroz Srbiju prati tok Dunava koji je ove godine proglašen Rekom mira odnosno Cvetom mira.

Trka mira; Foto: www.peacerun.org

Na svom oko 3.000 kilometara dugom putu, Trka mira na svojoj Dunavskoj trasi prolazi kroz Srbiju prateći tok Dunava kroz našu zemlju.

Nakon što je iz Hrvatske ušla u Srbiju 25. juna kod Bačke Palanke, baklja mira proneta je kroz ovo mesto, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru Pazovu, Novu Pazovu, pa Beograd odakle je danas nastavila put trasom Grocka – Smederevo – Požarevac, a u četvrtak 30. juna  je u Kostolcu, Viminacijumu, Velikom Gradištu.

Prvog dana jula Trka mira prolazi kroz Golubac, Dobru, Lepenski Vir i Donji Milanovac, a u subotu 2. jula kroz Kladovo i Negotin.

“Na svom putu kroz Srbiju Trka mira prolazi kroz 16 gradova i u svakom se zadržavamo na manifestacijama u organizaciji tih gradova. Osam dana je u Srbiji da bi 2. jula u subotu Trka mira stigla u Negotin i posle kratke manifestacije bi trebalo da izađe iz Srbije i nastavi svoj put kroz Bugarsku”, kaže Predrag Knežević, koordinator Trke mira za Srbiju.

Predrag Knežević

Organizatori će ovom prilikom u subotu 2. jula na Kusjaku otkriti spomen ploču u znak sećanja na ovu manifestaciju.

U Negotin će učesnici Trke mira stići u 13 sati i 15 minuta kod kasarne, a doček na centralnom gradskom trgu predviđen je, po protokolu, u 13 sati i 30 minuta uz program u kojem će učestvovati deca iz Predskolske ustanove”Pčelica”, učenici  Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ i članovi Kulturno umetničkog društva “Stevan Mokranjac” i Udruženja muzičkih umetnika „ArtIst“.

“U Srbiju su ovom prilikom došli internacionalni ultramaratonci iz deset do petnaest zemalja kojima se priključuju naši ultramaratonci iz cele Srbije. Imaćemo tu čast da sa nama u ovom kraju trči i maratonac i ultramaratonac iz Negotina Igor Babić, pa je ovo prilika da pozovemo i druge sportiste da nam se pridruže”, dodaje Knežević.

Trka mira ili “Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run”, posvećena miru, harmoniji i prijateljstvu među ljudima i narodima sveta bez obzira na njihovu nacionalnu, rasnu, versku ili političku pripadnost osnovana je 1987. kao globalna sportska manifestacija, a do sada su učesnici ove trke pretrčali kroz više od 150 zemalja sveta.