Naslovna Društvo Trivundan oživeo pivnice u Rogljevu

Trivundan oživeo pivnice u Rogljevu

883
0

Svetog Trifuna, krsnu slavu vinara i vinogradara proslavili su i meštani Rogljeva, vlasnici tamošnjih pivnica od kojih najstarije potiču iz 1850. godine.

Domaćin slave Barbara Radosavljević; Foto: Živojin Mihajlović

U slavu zaštitnika vinogradara, ali i poljskih radova i gostioničara, Svetog Trifuna, ljubitelji dobre kapljice mogli su da uživaju tokom jučerašnjeg dana, ali i čitave godine, u obilasku brojnih pivnica, ali i degustaciji vrhunskih krajinskih vina, po kojima je Rogljevo, ali i ostala sela u timočkoj regiji poznato.

Vinogradari, vinari i etno domaćinstva na Rogljevačkim pivnicama, onako kako običaj i nalaže, organizovali su u centru pivnica malu proslavu na kojoj je, uz tradicionalno gostoprimstvo meštana, žito, kandilo, ikonu i sveću, ali i posluženje, slavski kolač prerezao protojerej-stavrofor u penziji Ranko Jović, zaželevši Rogljevčanima dobar rod, kvalitetno vino i mnogo gostiju.

Orezivanje prvog čokota; Foto: Živojin Mihajlović

Domaćin slave bila je Barbara Radosavljević, čije je etno domaćinstvo i te kako poznato turistima koji pohode ove krajeve.

Proslava Trivundana nastavljena je, po tradiciji, u vinogradima gde se orezuje loza i vinom zaliva po koji čokot, kako bi vinogradi, posle duge zime, povratili snagu i počeli da bujaju u proleće.

Brojni gosti nastavili su proslavu u mnogim pivnicama u Rogljevu, uz gastronomsku ponudu kojoj, svakako, nisu mogli da odole, zalivenu dobrim vinima i začinjenu zdravicama i muzikom.