Naslovna Društvo Trijumf u Sremskim Karlovcima: Zlatni glasovi horista Osnovne muzičke škole iz Negotina

Trijumf u Sremskim Karlovcima: Zlatni glasovi horista Osnovne muzičke škole iz Negotina

628
0

Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina sa maksimalnih 100 poena pobednik je 29. republičkog takmičenja horova u Sremskim Karlovcima.

Hor OMŠ na republičkom takmičenju u Sremskim Karlovcima; Foto: Umetnička škola „Stevan Mokranjac“

Najstarija srpska gimnazija u Sremskim Karlovcima orila se ovog vikenda od horista iz cele Srbije koji su se takmičili na 29. Republičkom takmičenju horova i orkestara osnovnih i osnovnih muzičkih škola.

Titulu najboljeg poneo je mešoviti hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Negotina koji je od strane žirija nagrađen sa maksimalnih 100 poena.

„Jako sam ponosna na moj hor koji je opravdao očekivanja. Pokazali su koliko vrede i koliko su napredovali u dvoglasnom i troglasnom pevanju. Zaista se nismo nadali ovakvom uspehu, ali to nije samo rezultat truda i rada, već i ogromnog talenta pevača. Bio je to jedan nezaboravan događaj i dan koji će i deci i meni ostati u sećanju. Ovo je treća godina zaredom kako se takmičimo i osvajamo nagrade.  Prošle godine na FEDEHU u Beogradu osvojili smo dve nagrade. Ove godine odlučili smo da idemo korak dalje i oprobamo se na najjačem takmičenju horova osnovnih i osnovnih muzičkih škola u zemlji. Nismo pogrešili“, sa ponosom  i velikim uzbuđenjem za naš portal govori Aleksandra Đukić, dirigent hora.

Maksimalnih 100 poena horu iz Negotina; Foto: Umetnička škola „Stevan Mokranjac“

Pobednički hor ovogodišnjeg republičkog takmičenja, čiji je organizator Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije, čine 32 pevača  uzrasta od 10 do 14 godina.

Od ove godine članovi hora su po prvi put i dečaci.  Program koji su izveli, kaže dirigent Aleksandra, bio je zahtevan a pripreme za ovo takmičenje počele su još u februaru.

„Obavezna kompozicija je bila „Marijo, mori bela kumrijo“ Konstantina Babića. Tri kompozicije prema pravilniku moraju biti izvedene bez instrumentalne pratnje, ali smo numeru „Bring me Little water Slivy“ izveli koristeći specifične pokrete, body percussion.  Instrumentalnu podršku u numeri „Hallo Django“ pružili su nam  su Kristina Đukić, klavir i Jovan Antić, tarabuka. Njihovi anđeoski glasovi u akustičnoj sali karlovačke gimnazije su odlično zvučali, vladali su scenom, dali su sve od sebe. Obostrana ljubav je začinila ovu pobedu.“

Od juna nove probe; Foto: Umetnička škola „Stevan Mokranjac“

Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ rado se odaziva pozivu da svojim nastupom uveliča kulturne događaje u gradu, a deca sa radošću, ističe njihov horovođa Aleksandra Đukić dolaze na probe.

Kraj  školske godine doneće mali predah horistima, ali će prvi letnji dani biti radni, kaže Aleksandra.

„Ja već imam spremne note i od juna nas čekaju probe, novi repertoar koji će i za njih biti iznenađenje. Radujemo se zajedno druženju, a spaja nas ljubav prema horskoj muzici!“