Naslovna Društvo Trijumf negotinskih harmonikaša na takmičenjima

Trijumf negotinskih harmonikaša na takmičenjima

651
0

Klasa harmonike Stefana Nikolića oduševila je stručni žiri na čak tri takmičenja, od kojih je svakako najznačajnije, svetsko Accordion Star International Competition 2021.

Alberto Sako, Ognjen Avramović, Bojan Ducić i Filip Matić sa profesorom Stefanom Nikolić

Učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ sa odseka harmonike zajedno sa svojim profesorom Stefanom Nikolićem ostvarili su na ovogodišnjem takmičenju „Viva harmonika“ koje organizuje Osnovna muzička škola „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu zapažene rezultate.

Ognjen Avramović osvojio je prvu nagradu u drugoj kategoriji, Alberto Sako je dobio drugu nagradu u četvrtoj kategoriji, Bojan Ducić u sedmoj treću nagradu, a Filip Matić u osmoj kategoriji drugu nagradu.

Zbog dobro poznatih okolnosti vezanih za globalnu pandemiju virusa korone takmičenje je održano online, i baš zbog te činjenice stručni žiri sastavljen od naših najeminentnijih stručnjaka za ovaj instrument rigoroznije je ocenjivao nastupe, tehniku, pripremljeni program i druge bitne elemente.

„Moram da kažem da sam ponosan na svoje đake i prezadovoljan sam njihovim radom posebno zbog toga što je situacija takva kakva je. Svakako je moglo i bolje ali mislim da je žiri poprilično realno ocenio svakog učesnika iako je kriterijum bio izuzetno visok za nivo takmičenja na koje smo mi navikli prethodnih godina, ipak je to realno ocenjeno, što podržavam jer mislim da je vreme da se kriterijumi na nekim takmičenjima podignu na jedan ozbiljniji nivo“, ističe Stefan Nikolić.

Profesor harmonike u negotinskoj Umetničkoj školi i sam je „stao na crtu“ nastupivši u najstarijoj starosnoj, devetoj kategoriji takmičenja „Viva harmonika“ u kojoj je ubedljivo osvojio prvo mesto.

„Članovi žirija, među kojima je i moj bivši profesor harmonike, to sam čuo od organizatora, pohvalili su moju inicijativu da se takmičim i rekli su da je ovo bio presedan u istoriji postojanja harmonike kao akademskog instrumenta da neki profesor izađe na takmičenje.“

Stefan Nikolić takmičio se zajedno sa dvojicom svojih đaka i na internacionalnom Accordion Star” takmičenju na kojem je u veoma jakoj konkurenciji osvojio šesto mesto. U stručnom žiriju ovog takmičenja našla se većina najeminentnijih svetskih stručnjaka iz različitih zemalja, među njima i profesor harmonike i jedan od najvećih kompozitora današnjice, Vječeslav Semjonov.

 “Možda i moj najveći uspeh u profesionalnoj karijeri kao takmičara, šesto mesto na jednom od najvećih takmičenja na svetu ove godine. Između mene i prvoplasiranog je svega 0.41 poen razlike, a o nivou sviranja ostalih takmičara govori to da je bivši svetski šampion u Masters kategoriji trećeplasiran. Izuzetno mi je drago da su neki od članova žirija baš meni dali najviše ocene, što govori o tome da su o pobedniku maltene nijanse presudile, a da je zbirno kvalitet takmičenja veoma visok. Takođe sam vrlo ponosan na moje učenike Bojana Ducića i Filipa Matića koji su zauzeli visoko 13. mesto u svojim kategorijama”, dodaje Stefan Nikolić.

Filip Matić osvojio je drugu, a Bojan Ducić treću nagradu na takmičenju “Кonstantin the Great”, u čijem je žiriju bio i Fridrih Dešamp, predsednik svetske asocijacije harmonikaša i direktor Svetskog Trofeja i Кupa, najvećih takmičenja harmonikaša na svetu.