Naslovna Društvo COVID-19 Tri Mokranjke opremile maskama celo selo

Tri Mokranjke opremile maskama celo selo

1826
0

Tri dame iz Mokranja Bojanka Milanić, Vajsina Todosijević i Miroslava Kobilanović sašile su zaštitne maske za celo selo.

Vajsina Todosijević, Bojanka Milanić i Miroslava Kobilanović

Kako na tržištu nije bilo zaštitnih maski, a imajući u vidu da je Mokranje poput ostalih sela pretežno staračko i da stanovništvo zbog zabrane kretanja starijih od 70 nije moglo da ih nabavi Bojanka Milanić, Vajsina Todosijević i Miroslava Kobilanović rešile su da ih same sašiju.

Sve tri su danima, neumorno, šile maske od pamuka, dvoslojne i višenamenske, prale ih, peglale, a onda ih poklanjale Mokranjcima.

Oko 200 meštana dobilo je u ovom krajinskom selu koliko toliku zaštitu od virusa koji hara širom sveta, odnevši najdragocenije – živote ljudi.

U Mokranju, smeštenom u donjem toku Sikolske i Mokranjske reke, selu koje od 15. veka brine o svojim korenima, ljudima koji su obeležili njegovu istoriju i prirodi kojom su okruženi, oduševljeno su pozdravili gest ovih divnih žena, koje su na sve pohvale skromno rekle, da im je, kad već poznaju ovaj zanat, krojenje i šivenje nije teško palo, te da im je, kad znaju da su nekog usrećile, duša puna.

Maske su podelile u nedelju u centru Mokranja i istakle da će, ukoliko bude potrebe, rado sašiti još koju.