Naslovna Društvo Tri decenije školskog  lista  „Uranak“ 

Tri decenije školskog  lista  „Uranak“ 

528
0

Povodom obeležavanja 40 godina postojanja i rada Osnovne škole „Branko Radičević“ promovisan je školski list „Uranak“ koji slavi svoj jubilje, tri decenije izlaženja.

Osnovna škola „Branko Radičević“ ove godine obeležava dva velika jubileja, četiri decenije postojanja i rada škole, ali i samo deceniju manje izlaženja školskog lista „Uranak“  koji je pisani trag o školi, uspesima učenika i nastavnika, onima koji su ostavili deo svog talenta i rada  u školi i Negotinu.

Upravo je jubilrani školski list, 30. po redu, posvećen bivšim učenicima koji svoje radne i životne karijere grade u zemlji i širom sveta, a među njima su naučni radnici, umetnici, ljudi koji su svoja sećanja o školskim danima podelili sa čitaocima.

Svi oni dobar su primer novim generacijama koje u školskim klupama sada stiču znanja, čulo se na sinoćnjoj promociji školskog lista „Uranak“, koja je je okupila one koji svojim perom ulaze u svet lepe pisane reči, ali i mlade umetnike koji svoje impresije prenose četkicom na platno.

Listajući školski list upoznaćete prošlogodišnju učenicu generacije Ružicu Kerkez, sada učenicu Medicinske škole koja poručuje:“Najbitinije je da budem srećna i radim ono što volim“.  Upoznaćete i Bogdana Jovanovića, učenika osmog razreda, vukovca, koji je u proteklim godinama nanizao mnogobrojne uspehe na takmičenjima i njegovo interesovanje je od matematike i programiranja do sviranja klasične i električne gitare jer je, veli on, važno da se družite, imate hobi i bavite se sportom. On se ozbiljno priprema za Negotinsku gimnaziju, prirodno-matematički smer, u kojoj će nadograditi svoje znanje i spremiti za akademsko zvanje.

Svoje mesto, zasluženo velikim radom i talentom u školskom listu zauzeo je Nikola Milošević, učenik četvrtog razreda koji je ove godine zablistao na takmičenju informatike nadmetavši se u konkurenciji učenika šestog razreda. Ljubav prema matematici i informatici kod ovog sjajnog učenika razvio je, kako sam kaže njegov stariji brat Jovan i njegov tata Ivan. Nikolu do kraja školske godine čeka još izazova pa i Olimpijada u mentalnoj aritmetici.

Svi ovi  odlični učenici svojim drugovima šalju istu poruku, trud se isplati, ali put do vrha nije lak i potreban je svakodnevni rad.

Urednici jubilarnog broja „Uranka“, Vesna Prvulović, nastavnica engleskog jezika, Ljubiša Blagojević, nastavnik likovne kulture i Marija Dumitrašković, bibliotekar,  školski list oplemenili su likovnim i literarnim radovima učenika koji su na konkursu škole osvojili neku od nagrada.

Svoj talenat pokazali su i učenici koji odlično govore strane jezike, pa je deo školskog lista posvećen ovim talentovanim đacima. Pred čitaocima je i intervju sa Emom Milošević Anđelić, nastavnicom muzičke kulture, koja govori o profesionalnim izazovima u proteklih 38 godina radne karijere.

Školski list „Uranak“ pred čitaoce donosi priče iz školskog života, sećanja nekadašnjih đaka ali i priče o projektima u kojima su  učenici i nastavnci radili u protekloj godini „Umetnost reciklaže“, kao i projekat „Put do uspeha“ koji realizuje Fondacija Eliksir.