Naslovna Društvo Tri decenije negotinske srednje muzičke škole

Tri decenije negotinske srednje muzičke škole

354
0

Srednja muzička škola „Stevan Mokranjac“ u Negotinu osnovana je pre 30 godina. Raznovrsnim sadržajima učenici i nastavnici ove negotinske srednje škole obeležiće značajan jubilej tokom čitave školske godine.

Obrazovanje učenika u muzičkoj školi u Negotinu je počelo daleke 1954. godine kada su 27. januara prvi đaci seli u školske klupe osnovne muzičke škole. Javni nastup, prva generacija đaka imala je godinu dana kasnije, 17. aprila pa se od  toga dana obeležava Dan Muzičke škole.

Odlukom odbornika Skupštine opštine Negotin, 37 godina kasnije osnovana je srednja muzička škola a registrovana je 16. aprila 1992. godine pod nazivom Srednja muzička škola „Stevan Mokranjac“. Pet godina kasnije osnovna i srednja muzička škola postaju jedna škola i jedina na teritoriji oba okruga koja pruža mogućnost učenicima da steknu osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Danas škola radi pod nazivom Umetnička škola „Stevan Mokranjac“.

Detalj sa koncerta solfeđista Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, 2022.

Jubilej 30 godina postojanja i rada Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“, učenici i nastavnici obeležiće tokom cele školske godine, a početak rođendanskog slavlja najavljen je za 29. novembar na dan kada je ova škola i otpočela sa radom. Pred publikom će se naći učenici od prvog razreda osnovne škole do maturanata na zajedničkom koncertu.

Poseban program biće izveden za sam dan škole, na svečanoj akademiji, u aprilu, kada će biti priređen omaž profesorima koji su nekada bili predavači u srednjoj muzičkoj školi, a na sceni će biti prvi učenici srednje muzičke škole koji su sada sa druge strane katedre.

Učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ redovno se predstavljaju publici; Detalj sa koncerta, 2022.

Bogat umetnički program okupiće bivše učenike srednje muzičke škole, sadašnje predavače ali će se pred publikom koja neguje muzički put Mokranjca naći i gosti, pa će među njima i biti učenici i nastavnici  Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda. Ideja je, kažu nastavnici negotinske muzičke škole, da obnove tradiciju održavanja nekadašnjih zajedničkih nastupa svih devet muzičkih škola u Srbiji koje nose ime našeg slavnog sugrađanina Stevana Mokranjca.

Poseban program priprema učenički parlament ove škole. Učenici srednje muzičke škole realizovaće radionice na kojima će svoje vršnjake iz preostalih srednjih škola u Negotinu kao i učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola upoznati sa muzičkim stilovima i epohama izvođenjem kompozicija na svim instrumentima. Prva prezentacija ovog zanimljivog muzičkog putovanja kroz decenije biće priređena 14. decembra u svečanoj sali za učenike i nastavnike muzičke škole.