Naslovna Politika Treći protest #1od5miliona u Negotinu: Novi zahtevi okupljenih lokalnoj samoupravi

Treći protest #1od5miliona u Negotinu: Novi zahtevi okupljenih lokalnoj samoupravi

1972
0

Nešto više od 150 ljudi okupilo se večeras na trećem po redu narodnom protestu „Jedan od pet miliona“  u Negotinu.

U ime organizatora protesta okupljene ispred Spomenika Đorđu Stanojeviću, Negotinka Ljiljana Rajić pozdravila je sve one „hrabre i istinoljubive Negotince, ali i one koji su došli iz radoznalosti, „slučajne“ prolaznike i one koji su ovde po želji svojih nadređenih“.

 „Sa žaljenjem moram da kažem da je gost koji je večeras trebalo da bude ovde sa nama, Dragan Murar, a korisnici društvenih mreža dobro znaju ko je on, jer raskrinkava botove, juče pre podne uhapšen“, istakla je Ljiljana Rajić.

Draganu Muraru kome je juče, prema njegovim navodima, određena kazna zatvora od dva meseca zbog neplaćenih saobraćajnih kazni i remećenja javnog reda i mira tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ovog skupa upućena je podrška uz molbu „slobodoljubivim, pravdoljubivim i istonoljubivim građanima Srbije da daju svoj skromni doprinos kada je reč o plaćanju njegove prekršajne kazne”.

Prisutnima se sa rečima „Gde su parkirani autobusi kojima ste došli“ obratio i Milutin Vučićević, jedan od inicijatora nekadašnjih protesta devedesetih godina, koji je podsetio na proteste tih godina.

Kolona se zatim, po ustaljenoj maršruti uputila ka fontani, a potom i ka Spomeniku Hajduk Veljku, uz zvuke pištaljki, mirno i bez incidenata.

Organizatori protesta sa ovog skupa uputili su i nove zahteve lokalnoj samoupravi tražeći da se promeni način obračunavanja grejanja, kao i da se objasni varijabilni deo računa i na osnovu čega raste njegova vrednost.

Sa željom  da Negotin bude grad, a ne palanka, zatraženo je da se spreči izmeštanje Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva i Republičke uprave javnih prihoda.

Dva zahteva odnose se i na mlade, i to da se da više prostora mladim negotinskim umetnicima, Muzičkoj omladini i rok bendovima, a ne „da se milionska budžetska sredstva troše na raznorazne poluafirmisane bendove“, kao i da se Majska nagrada isključivo dodeljuje učenicima koji su od opštinskog do republičkog nivoa takmičenja ostvarili zapažene uspehe.

Kao poslednji zahtev, navedeno je da se turistički potencijal naše opštine konačno stavi u pravu funkciju i koristi kako dolikuje „a ne samo da bude predmet predizbornih kampanja“.

Organizatori protesta poručili su zainteresovanima da ko želi može da potpiše i Sporazum sa narodom narednih dana, a novu protesnu šetnju su zakazali za četvrtak, 7. mart u 19 časova ispred Spomenika Đorđu Stanojeviću.