Naslovna Kultura Treći Festival malih pozorišnih formi otvorila monodrama “Čučuk Stana – Srpkinja i...

Treći Festival malih pozorišnih formi otvorila monodrama “Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja”

286
0

Premijerom monodrame zaječarskog teatra  „Čučuk Stana- Srpkinja i Grkinja“ autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović u Zaječaru je otvoren treći Festival malih pozorišnih formi.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Nataša Petrović kao Čučuk Stana, heroina Prvog srpskog ustanka i supruga dvojice junaka, Hajduk Veljka i kapetana Jorgaća, vođe Heterističkog ustanka u Grčkoj oduševila je publiku trećeg po redu Festivala malih pozorišnih formi u Zaječaru.

„Čučuk Stana je bila heroina svoga vremena, a bogami i ovog. Ja sam sebe pronašla u toj Čučuk Stani koja je malena, ali herojski nosi sve sa sobom i ne da se bez obzira na sve nedaće koje su je zadesile tokom života i smatram da i dan danas postoje takve jake žene koje mogu mnogo da podnesu“, rekla je glumica Nataša Petrović u susretu sa novinarima i dodala da je rasla uz priče o Čučuk Stani i Hajduk Veljku koje je slušala od svoje bake koja se kao i njena junakinja zvala Stana.

Ovu monodramu je specijalno za zaječarski festival napisao dramaturg Željko Hubač kome je Čučuk Stana predstavljala i veliki izazov i inspiraciju.

„Kada je direktor zaječarskog teatra (Vladimir Đuričić) zatražio od mene da napišem ovaj komad ja sam bio uveren da postoji  zaista velika literatura o toj ženi i da će to biti komplikovan posao. Verovali ili ne, sve se svelo na tri, četiri knjige u kojima su isti tekstovi  bili preštampavani  i koji su neka subjektivna vizura Čučuk Stane. Kod Vuka Karadžića postoji samo mali pasus o njoj. Dosta toga je ušlo u literaturu na nivou legendi“, kaže autor i reditelj monodrame Željko Hubač.

U realizaciji predstave kao asistent reditelja učestvovala je Olivera Viktorović Đurašković, za realizaciju scenografije bio je zadužen Mirko Stokić, za kostim Gorica Ilić i Mirjana Stanojević, sufler inspicijent je  Sanja Mitić Jelenković, dizajn svetla Dragan Marković, zvučni efekti David Nedeljković, a video rad Emir Avdić.

„Ja sam stekao utisak da je Čučuk Stana bila prva srpska feministkinja . Zamislite ženu koja sa 15 godina uzjaše konja i ode u Poreč i od lokalnog moćnika potraži nazad svoju spremu. Žena koju oženjeni muškarac oženi sa 15 godina, koja prvi put ostane udovica sa 18, a drugi put sa 24 godine ostane i bez muža i bez otadžbine i što je najstrašnije ostane bez novca, bez egzistencije nakon šest godina krvarenja. Kad sve to sublimirate shvatite da je Stana izrazito ponosita žena koja je jako dobro shvatala vreme u kome živi i koja je sa stanovišta dara zaista jedno malo čudo. Iako iz Sikola gde nije mogla steći neko obrazovanje ona je sa 24 godine govorila 5 jezika, poznavala etikeciju ponašanja u visokom društvu, spasila život svom mužu Jorgaću koji je trebalo da ode u Radovanjski lug gde bi bio ubijen kao Karađorđe. Bila je superiorna u inteligenciji u muškom okruženju, posebno u odnosu na plahovitog Hajduk Veljka koji je razmišljao srcem. I Grci i Srbi su joj obećavali da će biti zbrinuta, ali to  nisu ispunili. Čučuk Stana je umrla sama, njen grob je trajao onoliko koliko je trajao život njene ćerke i mi danas samo možemo da slutimo koliko je Čučuk Stana bila ono što smo gledali u predstavi ili nešto više ili manje, jer  iako je bila relevantna istorijska ličnost o njoj nema dovoljno  dokumenata“, rekao je Željko Hubač.

Direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić je istakao da će ove godine o kvalitetu predstava odlučivati žiri u sastavu: predsednik Ivan Bekjarev i članovi Nenad Novaković i Spasoje Ž. Milovanović.

Oni će dodeliti glavnu nagradu festivala, a ukoliko procene dodeliće i specijalnu nagradu nekom od učesnika. Festival malih pozorišnih formi je, inače, otvorio predsednik žirija Ivan Bekjarev.