Naslovna Društvo Tradicionalno i svečano obeležen Badnji dan

Tradicionalno i svečano obeležen Badnji dan [Foto]

816
0

U prisustvu velikog broja građana Crkvena opština Negotin i arhijerejsko namesništvo negotinsko organizovali su nalaganje badnjaka u oba negotinska hrama. Tradicionalno, lomljena je i česnica.

Badnji dan, uz prazničnu službu u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, obeležen je i litijom i tradicionalnim nalaganjem badnjaka u portama obe negotinske crkve.

Tradicionalno lomljena je i česnica koju su blagosiljali i osveštali negotinski sveštenici, protonamesnik Marjan Kerčulj, arhijerejski namesnik negotinski, protojerej Vukašin Simonović i jereji Novak BojanićVuk Jovanović, uz  čestitke povodom predstojećeg najradosnijeg pravoslavnog praznika, Božića.

Uz prisustvo velikog broja dece i mladih, najsrećnije ruke bila je Nikolina Mitrović koja je pronašla zlatnik u česnici, koji je donirala kompanija “Tekijanka”.

Prazničnom bogosluženju, nalaganju badnjaka i lomljenju česnice prethodio je u jutarnjim satima odlazak po badnjak.

Svečano je bilo i u obližnjem Manastiru Bukovo, u kojem je na Badnje veče, zajedno sa igumanom Кozmom, bratstvo manastira naložilo badnjak a božićnoj Liturgiji arhimandrita Kozme i bratstva prisustvovao je i veliki broj vernika. Svečano i u duhu tradicije Badnji dan je obeležen i u svim seoskim crkvama.

Badnje veče u Manastiru Bukovo; Foto Stefan Stojanović