Naslovna Kultura Tradicionalna muzika u modernom ruhu: Koncert „Kalema“ na „Krajinskim običajima”

Tradicionalna muzika u modernom ruhu: Koncert „Kalema“ na „Krajinskim običajima”

324
0

Jubilarni 50. “Krajinski običaji”, otvoreni su koncertom grupe “Kalem”, koja izvodi tradicionalnu muziku Balkana na svoj jedinstven način.

Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara) na sceni Doma kulture “Stevan Mokranjac” u susret današnjoj smotri narodnog izvornog stvaralaštva “Krajinski običaji” u Štubiku, predstavili su tek deo muzike koju u svojim originalnim obradama sa uspehom izvode širom Srbije i regiona.

Na njihovom repertoaru našle su se tradicionalne narodne pesme koje je ovaj duo virtuozno izveo u aranžmanima za gitaru, glas i violinu. Takođe su se predstavili i sa nekoliko numera sa svog najnovijeg albuma „Tragom snova i predanja“.

“Divna publika, lepo je reagovala. Bili smo, mislim, lepo inspirisani da podelimo najtananije fine emocije sa negotinskom publikom i ja bih rekao po aplauzima da smo uspeli, što me jako raduje, a nadamo se da ćemo još koji put doći u Negotin”, kaže Stefan Ilić.

Publika je imala priliku da uživa u poznatim pesmama poput „Zaspo Janko“, „Ne stoj, done Donke“ i Negotincima omiljenoj „Raslo mi je badem drvo“, koju je „Kalem“ izveo na svoj prepoznatljiv način. Takođe, svojim autorskim pesmama kao što su „Orhideja“ i „Meseče“ dodali su lični pečat svom nastupu.

“Moramo da budemo bolji sledeći put. Moramo da privučemo više ljudi, da ih nateramo da pevaju sa nama, da napravimo zajednički nešto lepo, ali za prvi put je i ovo sjajno”, dodaje naš proslavljeni gitarista.

Grupa „Kalem“ neguje prirodan i autentičan pristup muzici, stvarajući atmosferu intimnog zvuka koji dira duše slušalaca.

“Ono što je divno jeste da stariji pevuše pesme sa nama, a mladi, čini se, bivaju pozitivno iznenađeni. Dešavalo nam se, na više različitih lokacija, da su mladi prilazili, ne bih rekao “u nekom čudu” jer prosto im je daleka, još uvek, nažalost ova vrsta muzike i onda daju priliku i izađu sa nekim emocijama, na šta smo posebno ponosni i to nam je jedan od najvećih ciljeva i pokretača da mladima prikažemo da ovde stvarno ima jako puno kvalitetnog i da nema potrebe da tražimo predaleko”, kaže Dušan Popović Lipovac.

Njihov prošlogodišnji nastup na manifestaciji Dan vina i lepog raspoloženja na Rajačkim pivnicama ostavio je snažan utisak na publiku koja je uživala u autentičnom ambijentu kamenog naselja vina.

Ovoga puta, interpretacijom najlepših tradicionalnih pesama iz Srbije, Makedonije, Bosne, „pesama pored puta“, kako ih sami nazivaju, grupa „Kalem“ je oduševila prisutne.

“Nas dvojica se preplićemo međusobno. Kad stvaramo, uvek je nekako različito, ali da kažemo da Dušan uglavnom dođe sa nekom željenom formom i nekom melodijom, čak i sa nekim tekstom i ja se tu ubacim. Kalemimo jedan i drugi, što kažu, najbolje što umemo i možemo”, dodaje Ilić.

Koncert u Negotinu bio je ispunjen magičnom atmosferom i prelepim zvucima tradicije.

„Kalem“ je, tako, još jednom dokazao svoju muzičku virtuoznost i posvećenost očuvanju i oživljavanje balkanske muzičke baštine.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.