Naslovna Društvo TOON organizovao bonus izlet u Vratnu, u nedelju Zamna

TOON organizovao bonus izlet u Vratnu, u nedelju Zamna

322
0

Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) zbog povećanog interesovanja priredila je u četvrtak popodne još jedan izlet do Vratne. U nedelju 22. avgusta planiran je izlet na Zamnu.

Kako se “Negotinsko leto” privodi kraju povećano je i interesovanje za izlete koje TOON organizuje svake nedelje za sve one koji žele da obiđu prirodne lepote i najatraktivnije turističke lokacije Negotina i Кrajine.

Tako je juče, za nešto više od 30 posetilaca organizovan dodatni izlet do manastira Vratna, prve dve kapije i vidikovca. Kameni lukovi u kanjonu reke Vratne najviši su u Evropi, ali mnogi tvrde da se najlepša kapija tzv. Rajski prerast nalazi na reci Zamna.

Iako je prva naučna istraživanja za perasti Vratne i Zamne još 1895. godine dao Jovan Cvijić, široj javnosti je kanjon reke Zamne do skoro bio nepoznat, mada ga je država još 1957. godine stavila pod zaštitu.

Od juna prošle godine spomenik prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne“ svrstan je u prvu kategoriju – zaštićeno područje međunarodnog, nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja, na osnovu autentičnosti, reprezentativnosti, pejzažne atraktivnosti i očuvanosti dobra. Tada je pod zaštitu stavljeno 39 hektara i 50 ari u ataru krajinskih sela Plavna i Štubik, a upravljanje je povereno Turističkoj organizaciji opštine Negotin.

Spomenik prirode u Zamni je tunelska pećina, sa stalnim rečnim tokom, nastala podzemnim rečnim usecanjem Zamne. Ima dva vigleda u tavanici koja su formirana obrušavanjem.

Sama pećina predstavlja jedinstven kanal dužine 155 metara, koji na ulazu ima visinu od 18 metara i širinu 10 metara, dok izlazni otvor pećine, u čijem podu je rečno korito Zamne, ima visinu 10 i širinu 14 metara.

Zahvaljujući otvorima (vigledima) koje su udaljene jedna od druge oko 70 metara, pećina je celom dužinom obasjana dnevnom svetlošću.

Inače, iako nazvana Perast, tunelska pećina na Zamni još uvek ne predstavlja prirodni most u pravom smislu te reči, iz razloga  što proces evolucije pećine u prerast još uvek nije završen. Ipak taj proces je započet, pećina je na putu da postane prerast, ima veliki naučni značaj i opravdano je stavljena pod zaštitu države kao spomenik prirode.

Prema već ranije utvrđenom programu, nedelja 22. avgust je dan za izlet na Zamnu. Ovoga puta pešačka tura je ukupne dužine oko pet i po kilometara, staza je srednje-teška, a obilaze se prerasti Zamne, uz odmor i osveženje na seosko-turističkom domaćinstvu Badejević.

Organizatori skreću pažnju učesnicima izleta da je posebno važno imati adekvatnu obuću, imajuću u vidu da staza na par mesta vodi preko reke.

Kao i za sve ranije, i do ove turističke destinacije obezbeđen je besplatan autobuski prevoz u nedelju 22. avgusta sa polaskom u 10 sati ispred zgrade Pedagoške akademije.