Naslovna Društvo TOON na Majskim svečanostima: Od planinarske akcije, Sajma meda i vina do...

TOON na Majskim svečanostima: Od planinarske akcije, Sajma meda i vina do timočke regate

302
0

Regionalnom planinarskom akcijom “Stazama rajačkog vinogorja”, koju zajednički organizuju Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) i Planinarsko društvo “Deli Jovan”, danas su počele Majske svečanosti.

fotografija: Turistička organizacija opštine Negotin

Turistička organizacija opštine Negotin u saradnji sa Planinarskim društvom “Deli Jovan” i ove godine organizuje najveseliju regionalnu planinarsku akciju “Stazama rajačkog vinogorja”, na kojoj će planinari iz Negotina i ostalih gradova regiona uživati u prelepim krajinskim predelima, ali i u kulturno-umetničkom programu na svakom od “kamenih gradova vina” – pivnicama u Rogljevu, Rajcu i Smedovcu.

Na Majskim svečanostima negotinska Turistička organizacija prirediće nekoliko programa, pa će tako već u sredu, 9.maja prirediti i tradicionalno rok veče na kome će se predstaviti pet bendova: HiWatt, Red danger, Storm, Hurleur i Alfa režim. Koncert počinje u 20 časova na centralnom gradskom trgu.

Sutradan će se na tradicionalnom Etno danu u gradskom parku predstaviti tridesetak izlagača iz brojnih negotinskih sela, članova folklornih ansambala, proizvođači hrane, vina, seoska turistička domaćinstva…

Kruna Majskih svečanosti, svakako je Međunarodni sajam meda i vina, koji će prema prvim najavama, okupiti više od stotinu izlagača, vinara, pčelara, proizvođača proizvoda od meda.

Ova privredno-turistička sajamska manifestacija imaće i svoje boginje vina, a svi posetioci će se sa fontane na centalnom gradskom trgu sladiti božjim nektarom i vinima koja su potvrdila da je Negotinska krajina bogom dana za proizvodnju vina.

Svečano otvaranje 13.Međunarodnog sajma meda i vina najavljeno je za 18 sati u petak 11.maja. Moderator je Milorad Miša Ćirić, počasni vitez beogradskog viteškog reda Singidunum.

U slavu meda i vina  ovogodišnji Sajam će zaokružiti bogat muzički i kulturno umetnički program, pa će tako 11.maja od 19 sati biti priređen koncert Banatskih tamburaša sa glumcem Miroslavom Žužićem, od 21 sat koncert Đorđa Davida, dok će u petak, 12.maja u 19 časova nastupiti ženski tamburaški orkestar „La Banda“, a u 21 sat Ivana Selakov.

Petak je rezervisan i za stručno predavanje o organskoj proizvodnji meda, koje će u 10 sati u velikoj sali SO Negotin prirediti dr Nebojša Nedić, zatim za promociju „Pčelarskog bukvara“ Živojina Bogdanovića, pčelara iz Negotina, najavljenu za 11 časova u Muzičkom paviljonu, a u istom prostoru će u 18 sati biti održano i predavanje Aleksandra Petrovića, profesora Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu na temu „Hrana i vino“.

Istog dana od 13 sati na centralnoj bini biće priređen i program „Pozdrav iz Krajine“, a svečano proglašenje najboljih vina Sajma i dodela priznanja najavljeno je za 20 sati i 30 minuta.

fotografija: Radomir Milošević

Svoj doprinos obeležavanju Dana Opštine Negotin, Turistička organizacija će na Spasovdan 17.maja, u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Pčelica“ i osnovnim školama naše opštine, zaokružiti tradicionalnim karnevalom dece, a u nedelju 20.maja i regatom „Veseli spust Timokom“ od Tamničkog mosta prema Braćevcu do Tričkovog kladenca, između Rajačkih i Rogljevačkih pivnica, koja će, po prvim najavama, pokupiti stotinak zaljubljenika u reku i sportove na vodi.