Naslovna Kultura Događaji TOON i Muzej Krajine vas pozivaju na obilazak Carskog grada u Šarkamenu

TOON i Muzej Krajine vas pozivaju na obilazak Carskog grada u Šarkamenu

326
0

Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) i Muzej Krajine organizovaće u nedelju 8. avgusta izlet do arheološkog lokaliteta “Vrelo” Šarkamen.

Ovo utvrđenje i memorijalni kompleks pripisuju se imperatoru Maksiminu Daji, jednog od tetrarha, koji je vladao od 305 do 313. godine, a sam mauzolej njegovoj majci, sestri cara Galerija.

Kompleks na Šarkamenu podignut je prema palati imperatora Galerija “Felix Romuliana” na Gamzigradu i memorijalno – sakralnom kompleksu na Maguri, posvećenom caru i njegovoj majci Romuli.

Inače, prva istraživanja na Šarkamenu počela su 1975. godine a sistemska arheološka istraživanja jula 1994.

Samo dve godine kasnije u mauzoleju na Vrelu došlo se do jedinstvenog nalaza na čitavoj teritoriji Rimskog carstva – seta zlatnog nakita, koji se sa sigurnošću može pripisati ženi iz carske porodice.

Bojan Milutinović, dugogodišnji čuvar na lokalitetu, upoznaće zainteresovane posetioce sa osnovnim karakteristikama carske rezidencije Maksimina Daje na kojoj se poslednjih godina odvija konzervacija i restauracija otkrivenih građevinskih objekata.

Istraživanja ovog, u svetu jedinstvenog, arhitektonskog kompleksa, kome je 1994. godine dodeljena kategorija kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju, značajna su za arheologiju i istoriju naše zemlje i šire Rimskog carstva, ali i za razvoj kulturnog turizma.

Zainteresovani za posetu šarkamenskom Carskom gradu mogu se prijaviti lično u Turističkoj organizaciji ili putem telefona 019/547-555.

Organizovan je besplatan autobuski prevoz sa polaskom u 10 sati ispred Pedagoške akademije.