Naslovna Društvo Tomas Šib: Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ pomaže se...

Tomas Šib: Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ pomaže se razvoj istočne Srbije

293
0

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib boravio je u Golupcu, Kladovu i Negotinu gde je obišao lokalitete na kojima se realizuju brojne aktivnosti iz projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“.

Ambasador Tomas Šib posetio Rajačke i Rogljevačke pivnice

Ambasador Tomas Šib sa saradnicima posetio je u opštini Negotin Rogljevačke i Rajačke pivnice gde se sastao sa predsednikom opštine Negotin, Vladimirom Velilčkovićem i predstavnicima Udruženja “Mladi sa Rajačkih pivnica”.

Šib je istakao da je zadovoljan što se kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Savezna vlada Nemačke, pomaže razvoj turizma u istočnoj Srbiji i dodao da se ovakvim projektima stvaraju nova radna mesta i pomaže mladim ljudima da nastave porodičnu tradiciju i grade svoju budućnost.

„Danas sam razgovarao sa nekim mladim vinogradarima i dobro je videti da za ova sela postoji budućnost. Impresioniran sam lepotom ovog izuzetnog mesta i mislim da ovde postoji veliki potencijal za turizam jer mesto nudi, prelepu prirodu, sjajno vino i toliko zanimljive istorije“, dodao je Šib.

Vođa projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec je kazao da će radovi na realizaciji ovog projekta početi “čim Opština Negotin dobije sve građevinske dozvole”.

„Uskoro, sredinom jula, sve dozvole za početak infrastrukturnih radova na Rajačkim pivnicama biće spremne. Sa velikim iščekivanjem očekujemo početak radova, jer ćemo ovim projektom dobiti funkcionalnost ovog jedinstvenog mesta“, rekao je Vladimir Veličković.

Ambasador Šib je obišao Golubački grad, koji trenutno važi  za najposećeniju znamenitost u Srbiji i na terenu se  upoznao i sa aktivnostima Evropske unije i Savezne Republike Nemačke, koje su usmerene ka tome da ovaj važan spomenik srpskog kulturnog nasleđa učine nezaobilaznom turističkom atrakcijom na Dunavu.

Ambasador Tomas Šib sa saradnicima, pomoćnicom ministra turizma Renatom Pindžo i predsednikom Opštine Kladovo Sašom Nikolićem na tvrđavi Fetislam

Obišao je i  prvu đerdapsku elektranu i Kladovo, gde su u toku radovi na revitalizaciji Tvrđave Fetislam, kroz projekat #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

„ Imate veoma bogato kulturno nasleđe i moram reći da sam oduševljen onim što sam saznao. Ovde nije reč samo o rekonstrukciji tvrđave, već istovremeno i o očuvanju impresivnog kulturnog nasleđa, što je podjednako važno. S druge strane, naša ideja je da kroz ovaj projekat otvorimo nova radna mesta, da pomognemo ekonomsko jačanje ovog regiona i da kroz turizam ljudima iz sveta omogućimo da dođu ovde i upoznaju vašu zemlju,“ izjavio je ambasador Šib na tvrđavi Fetislam.

Pored rekonstrukcije kladovske tvrđave, projekat će finansirati radove na poboljšanju infrastrukture na Rajačkim pivnicama  i izgradnju Centra za posetioce na “Feliks Romulijani”. Boravak u istočnoj Srbiji, ambasador Šib će zaokružiti posetom Zaječaru i obilaskom Galerijeve rezidencije.

„Opština Kladovo već dugi niz godina ima odličnu saradnju sa Nemačkom, a siguran sam da ćemo tako i nastaviti. Obnova Fetislama, simbola Kladovo, doneće benefite celom regionu Donjeg Podunavlja. Podrška Evropske unije i Nemačke Vlade, kroz projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam omogućiće da Kladovo bude još lepša dunavska atrakcija “, rekao je Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo.

„#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ je  projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.  Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.