Naslovna Kultura „Toma“ stiže u Negotin i prikazivaće se četiri dana

„Toma“ stiže u Negotin i prikazivaće se četiri dana

1235
0

U Domu kulture „Stevan Mokranjac“ od  21. do 24. oktobra biće organizovane bioskopske projekcije aktuelnog filmskog hita Dragana Bjelogrlića „Toma“. Ljubitelji sedme umetnosti u Negotinu, ovaj film koji traje skoro dva i po sata, mogu da pogledaju u terminima od 17 i 20 sati, a potpuni filmski doživljaj pruža nova vrhunska bioskopska audio i video oprema. 

Trideset godina je prošlo od smrti Tome Zdravkovića, jednog od najvećih pevača narodne muzike i kantautora koji je vrhunac svoje karijere napravio u nekadašnjoj Jugoslaviji. Svojim glasom i kompozicijama za koje danas možemo da kažemo da u narodnoj muzici predstavljaju evergrin obeležio je par decenija, a snimao je od sredine šezdesetih godina do pred kraj svog života. Imao je zapažene nastupe na svim festivalima narodne muzike nekadašnje Jugoslavije, od Beogradskog proleća i Sabora, Ilidže, Pesme leta, Hit parade, festivala Vogošća do MESAM-a.  Poslednji album „Kafana je moja istina“ snimio je 1990. a godinu dana kasnije je preminuo.

Hroničari beleže, a stariji Negotinci pamte, da je jedan od trojice Tomine braće, najstariji Aleksandar Aca Zdravković sa porodicom živeo u našem gradu. Radio je u ovdašnjoj fabrici i bio je, kažu, skroman čovek vedrog duha koji je uvek bio raspoložen za priču i druženje.

U filmu sa elementima komedije i drame „Toma“, lik legendarnog pevača tumači Milan Marić, dok pevačicu Silvanu Armenulić igra Tamara Dragičević. Brojnu glumačku ekipu još predvode Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović. Muziku za film potpisuje Željko Joksimović, a sve čuvene Tomine pesme u ovom ostvarenju otpevao je Aco Pejović.

„Film “Toma” je jedan impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome, kroz film ćemo pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih. “Toma” je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čoveku koga ne pamtimo samo po njegovim pesmama i načinu na koji ih je pevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši. Film prati dve linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje lečenje Tome i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od detinjstva u Pečenjevicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši”, stoji u najavi za ovaj film.

Karte za projekciju filma „Toma“ po ceni od 350 dinara možete kupiti na biletarnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“, počev od  četvrtka 21. do nedelje 24. oktobra i to dva sata ranije u odnosu na utvrđene termine za prikazivanje filma, a to su, podsećamo 17 i 20 sati.  Na dan prve projekcije u Negotinu 21. oktobra, biletarnica Doma kulture radiće od 15 sati.