Naslovna Društvo Timok opao za desetak centimetara, ali većina puteva i dalje neprohodna

Timok opao za desetak centimetara, ali većina puteva i dalje neprohodna

440
0

Učenici osnovne škole “Momčilo Ranković” u Rajcu već treći dan ne idu u školu, jer je Timok poplavio skoro sve glavne saobraćajnice do ovog sela.

Timok danas stagnira, fotografija: Radomir Milošević

Za 46 učenika osnovne škole “Momčilo Ranković”, koji u Rajac na nastavu dolaze iz ovog sela, ali i Veljkova, Kovilova, Aleksandrovca i Braćevca ni danas zbog izlivanja Timoka nije bilo nastave. Od Timoka i zavisi hoće li deca moći u školu sutra ili tek neki od narednih dana.

Veljkovački put, fotografija: Radomir Milošević

I danas je poplavljen put kod Veljkova, u podnožju Veljkovačkog brda na putu Kobišnica – Veljkovo, onemogućavao bezbedan prolazak.

Za razliku od ostalih dana preko vode na ovoj saobraćajnici su mogli da prođu automobili sa  takozvanim visokim pragovima.

Zabrana saobraćaja u oba smera na putu Rogljevo – Kovilovo, fotografija: Dejan Velić

Zbog izlivanja Timoka, saobraćajnice koje vode prema Kovilovu, Aleksandrovcu i Crnomasnici su i danas neprohodne.

Kovilovo je odsečeno praktično sa svih strana, jer meštani ne mogu ni saobraćajnicom Aleksandrovac – Rajac, ali ni onom koja ka Kovilovu vodi kod takozvanog malog mosta posle železničke stanice u Rogljevu.

U ovom selu ističu da im je jedini mogući pravac za kretanje susedna Bugarska, ali da tamo ne mogu, jer Srbija nije u Evropskoj uniji. Dodaju da je problem sa plavljenjem ove deonice unazad deceniju prisutan, ali da osim obećanja da će to biti sanirano, ništa nije urađeno.

Rešenje u ovom selu vide u izdizanju puta ili podizanju bedema. Veruju da bi to sprečilo Timok da im plavi puteve i oranice svaki put kada su zime sa velikom količinom snežnih padavina.

Poplavljene oranice, fotografija: Radomir Milošević

U ataru Rajca i Rogljeva, kao i u ataru Kovilova i Veljkova poplavljene su mnoge oranice i parcele zasejane žitom. Kolika je materijalna šteta videće se kada se voda povuče.

Timok je za razliku od prethodnih dana opao za nekih desetak centimetara. Beli Timok kod Zaječara i Crni kod Gamzigrada su u stagnaciji. Prognozirane tendencije za male i srednje vode tokom narednih dana, navode u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ), takođe pokazuju stagnaciju vodostaja.

Timok je poslednjih dana opao za desetak centimetara, fotografija: Radomir Milošević

Vodostaj Dunava je, međutim, u porastu sa tendencijom porasta naredna četiri dana, navode u RHMZ i dodaju da je vodostaj na Dunavu u domenu srednjih i srednje visokih voda,  a temperatura oko 5.5 stepeni, što je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za mart.