Naslovna Društvo Timok opada, Dunav raste: U Rajcu danas bez nastave

Timok opada, Dunav raste: U Rajcu danas bez nastave

430
0

Lokalni putevi do Kovilova, Aleksandrovca i put Crnomasnica-Braćevac od juče su zatvoreni za saobraćaj zbog bezbednosti, jer se u tom delu opštine Timok izlio.

Foto: Radomir Milošević

Učenici Osnovne škole “Momčilo Ranković” iz Rajca, ali i okolnih sela jutros nisu otputovali na planiranu ekskurziju jer se u tom delu opštine izlio Timok i poplavio nekoliko ključnih saobraćajnica.

Danas u ovom školi nema nastave, jer đaci zbog poplavljenih puteva ne mogu da dođu na nastavu. Pojedine deonice mogu da se pređu jedino uz pomoć traktora. Kolektiv ove škole zbog toga je ekskurziju dece u Niš odložio za naredni petak.

Timok je, međutim, od juče u opadanju. Sudeći po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) vodostaj Belog Timoka kod Knjaževca iznosi 78, a kod Zaječara 49 santimetara. Crni Timok je kod Bogovine na 195 cm, a kod Gamzigrada 204 cm, a Svrljiški Timok kod sela Rgošte 121 santimetar.

Nivo Jaseničke reke iz pravca Miloševa i Negotina je, ističu nadležni, ispod nivoa redovne odbrane, pa nema bojazni od izlivanja.

Prema prognozama vodostaja Republičkog hidrometeorološkog zavoda narednih dana očekuje se porast nivoa Dunava, koji trenutno kod Prahova iznosi 532 cm.