Naslovna Društvo Timok na području opštine Negotin u blagom padu

Timok na području opštine Negotin u blagom padu

1004
0

Meštani Kovilova i danas ne mogu iz svog sela jer je put Rogljevo – Kovilovo, poplavljen u dužini od stotinak metara.

Timok kod sela Kovilovo, fotografija: Dejan Velić

Timok je, međutim, na ovoj deonici od jutros u blagom padu, pa je preko poplavljenog kolovoza moguće preći isključivo visokim vozilima. Kako je poplavljen i putni pravac Rajac – Aleksandrovac i to u dužini od nekoliko stotina metara, meštani Kovilova su praktično odsečeni od ostatka opštine, jer do Negotina više nema alternativnih puteva.

U ovom selu ističu da je problem sa visokim vodostajem Timoka upravo na toj deonici puta prisutan skoro svakog proleća, nakon izuzetno snežnih zima, kakva je i ova, prisutan već punu deceniju, a kao rešenje vide ili mogućnost da se put izdigne na tom delu ili da se napravi bedem kao kod Mokranjskog mosta na Graničnom prelazu.

Put Rajac – Aleksandrovac, fotografija: Bogdan Đorđević

I saobraćajnica Crnomasnica – Braćevac je poplavljena, a voda se na tom potesu sliva i sa okolnih brda.

Vode ima na na putu u podnožju Veljkovačkog brda na putu Kobišnica – Veljkovo, ali se taj put koristi za saobraćaj.

Kovilovo, fotografija: Dejan Velić, Facebook Kovilovo – Timočka sela

Nivo Jaseničke reke iz pravca Miloševa i Negotina je u redovnoj odbrani već nekoliko dana. Nadležni očekuju da narednih dana stagnira. Na crpnoj stanici Kosno grlo kod Srbova danas se voda iz negotinske nizije sa četiri pumpe upumpava u Jaseničku reku.

Iako u našoj opštini Timok opada, Veliki Timok je kod Trnavca porastao za još 15 centimetara, a Crni beleži porast kod Gamzigrada.

Sudeći po podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Beli Timok je opao kod Knjaževca za 20, a kod Zaječara za 38 cm, dok Svrljiški Timok beleži pad od 28 cm kod sela Rgošte.