Naslovna Društvo Timočki naučni tornado protutnjao Negotinom

Timočki naučni tornado protutnjao Negotinom

562
0

Ovogodišnji karavan nauke okupio je 430 učesnika, koji su se predstavili u različitim oblastima nauke, ali i veliki broj posetilaca.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ ugostila je na četvrtom Festivalu nauke 430 mladih istraživača, đaka, studenata, nastavnika, učitelja,  koji su posetiocima demonstrirali eksperimente iz oblasti fizike, hemije, matematike, biologije, informatike, biohemije.

Organizaciju ovog zaista zanimljivog događaja, koji promoviše nauku i mlade na najlepši način, pomogla je i Opština Negotin.

„ Zahvalio bih se Društvu mladih istraživača iz Bora i Tehničkom fakultetu Bor koji su nam i ove godine pružili zaista dobru podršku u organizaciji. Posebnu zahvalnost dugujemo, mi kao škola, svim kolegama naše opštine  i učenicima koji su danas proslavili nauku na najlepši način“, ističe Dejan Kojčinović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Po prvi put na Festivalu nauke Negotincima su se predstavili i članovi Svetske organizacije za prirodu (WWF) i podsetili nas koliko je ekologija važna tema o kojoj moramo govoriti svakoga dana.

„ Drago mi je što smo učesnici na Tornadu. Organizacija WWF se bavi zaštitom prirode i ovo je bila prilika da ispričamo malo drugačiju priču o ekologiji, a vezana je za ekološki utisak ljudi i priču o jesetrama, starim džinovima Dunava koji su, nažalost, danas pred istrebljenjem i najugroženija su živa bića na svetu. Posebno nam je drago što je zaista mnogo dece je posetilo naš štand i učestvovalo u zanimljivoj ekološkoj radionici“, kaže Vesna Maksimović iz Svetske organizacije za prirodu.

Pored  škole domaćina i osnovnih škola „Vera Radosvaljević“ i „Branko Radičević“, posetiocima su se predstavili svojim istraživačkim radovima i učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Jabukovca, Mentalne aritmetike „Malac Genijalac“, kao i Osnovne škole „Dimitrije Todorović Kaplar“ iz Knjaževca, kao i borskih osnovnih škola „Dušan Radović“ i „3. oktobar“.

Sem osnovaca, naukom su se danas bavili i učenici Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“ na Bukovu, ali i negotinski pčelari.

Volonteri Crvenog krsta Negotin su prisutne još jednom podsetili da je humanost jedna od najvažnijih osobina koju bi svaki čovek trebalo da poseduje.

Ustanove kulture našeg grada su, kao i predhodnih godina, svojim prisustvom pokazali da nauka ne poznaje granice i da se imena i stvaralaštvo velikih naučnika, istraživača i istorijskih ličnosti  čuvaju u knjigama koje možemo naći u Muzeju Krajine  i Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“.