Naslovna Društvo Timočka sela često bez struje: U mraku čekaju turiste

Timočka sela često bez struje: U mraku čekaju turiste

681
2

Meštani timočkih sela u opštini Negotin, Rajca, Rogljeva, Crnomasnice, Aleksandrovca, Kovilova gotovo da svakodnevno imaju probleme sa snabdevanjem električnom energijom. I tako godinama.

Uz redovna isključenja, zbog radova na mreži ili zbog seče rastinja, meštani timočkih sela suočeni su i sa iznenadnim prekidima električne energije.

Samo u septembru su Rajčani, kad se svi sati saberu, bili bez struje skoro 10 dana. U šali kažu da iako je Negotin izrodio Đorđa Stanojevića, velikog prijatelja Nikole Tesle, obojice zaslužnih za elektrifikaciju, struja u negotinska sela retko dolazi.

„Taj problem sa električnom energijom prisutan je 40 i više godina i mi dugo ukazujemo na njega. Struje nema desetak sati, pa ima dva, pa nestane, pa dođe na četiri i tako u krug. Stalno obaveštavamo nadležne  na problem elektromreže u ovom kraju, oni dođu,  konstatuju da je tako i opet ništa“, kaže Zoran Milenović, koji u Rajcu vodi veoma uspešno etno domaćinstvo.

Meštani u ovim krajevima ističu da je krajnje vreme da se nešto preduzme kako bi višegodišnji problem konačno bio rešen. Navode da je mreža u zaista lošem stanju, bandere iskrivljene, žice labave, a na mnogim mestima su se i izolatori otkačili.

“Kad se požalimo na prekid napajanja kažu kako 1500 onih keramičkih šoljica na banderama moraju da se menjaju, ali ih ne menjaju.  Pa onda ljuljaju ptice žice pa dolazi do prekida. Kad padne kiša, onda se nešto prespojilo, pa opet nema struje. Šta god da je, mi to plaćamo i hoćemo da za svoje pare imamo uslugu kakvu imaju i drugi”, navodi Milenović.

Nestabilno snabdevanje električnom energijom odražava se i na kućne aparate, pa mnogi ostaju bez televizora, mašina za pranje veša, ali i zaliha hrane koje se kvare u zamrzivačima kad bez struje budu više sati.

 “Skoro svaki dan nemamo struju po sat i više, stradaće ljudima aparati. Sramota je ovo što nam rade. Živimo u 21. veku kao u srednjem”, kaže nam Dejan Velić iz Kovilova.

Ovu godinu su, međutim, konačno obeležili radovi na asfaltiranju puteva od Rogljeva do Rajca, pokrenuti su neki projekti vezani za turizam, ali bez redovnog snabdevanja, kažu meštani, nema ni turizma.

“Nikad veći broj ljudi nije dolazio u ove krajeve da vide naše pivnice, Rogljevačke, da uživaju u lepoti naših sela. Gosta ne zanima što mi ostajemo bez struje i vode oni hoće uslugu kakvu su platili. To i mi hoćemo kada je struja u pitanju. O vodi i da ne pričamo. I tu ima problema”, kaže Zoran Milenović iz Rajca.

Timočka sela imaju više od 800 domaćinstava, a mnoga od njih su staračka. Iako se priča o rekonstrukciji mreže u ovim selima, nema nagoveštaja kada bi ona uopšte mogla i da počne.

2 KOMENTARA

 1. ..😀…Alo, ….PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA…kazali su stari i mudri Latini…
  Alo… postani zemljaci iz oblasti TURIZMA..
  …NE POSTOJI NIJEDAN REGION u Evropi koji je razvio svoj PRAVI turizam BEZ SVOG AUTOPUTA i SVOJE NAJKRACE I NAJEFIKASNIJE veze sa GLAVNIM GRADOM I CELOM EVROPOM…..
  Pa to NIKADA NECE uspeti ni Negotin,Borski okrug,Timocka krajina i ceo ovaj region Istocne Srbije od Pozarevca i Smedereva …
  ..i sve i levo i desno ..sve do Negotina,Kladova,Zajecara i Knjazevca,
  BEZ svog TRANSEVROPSKOG AUTOPUTA I TRANSEVROPSKOG ZELEZNICKOG I TRANSEVROPSKOG RECNOG KORIDORA DUNAV/RAJNA …Sto ZBIRNO,NEODVOJIVO I NERAZDVOJIVO znaci…… BEZ SVOG Multimodalnog saobracajnog Koridora- Istok (Crnomorskog koridora).
  Koji preko Negotina ,cele Timocke krajine i celog ovog regiona Istocne Srbije SPAJA CELU EVROPU OD ATLANSKOG OKEANA DO CRNOG MORA…. Tacka. Znaci ..i AUTOPUTA PORED SAMOG NEGOTINA i kroz ceo ovaj region Istocne Srbije… Koji UPRAVO ,SADA I PONOVO POKUSAVAJU DA UKINU i ZAUVEK ELIMINISU…😀😀😀😀 Isti oni ,,STRATEZI,,koji su pre samo 2 godine UKIDALI I ZELEZNICKI KORIDOR (PRUGU) MS Koridora -Istok(CmK)…
  UKIDANJEM PRUGE Pozarevac-Majdanpek ,89,2 km…Cega se SVI secamo..zar ne…
  PA JE NISU UKINULI..😀😀
  A ISTO CE DA PRODJU I ZA AUTOPUT MS Koridora Istok((CmK)… sa tim njihovim pokusajima sa ,,TRI NOVA I URGENTNO NOVOOBJAVLJENA DRUMSKA PRIORITETA U Istocnoj Srbiji,,…
  CIJI JE CILJ UKIDANJE I ELIMINACIJA TRANSEVROPSKOG AUTOPUTA MS Koridora Istok(CmK)..
  A taj NEBULOZNI, NOVI I URGENTNO NOVOKOMPONOVANI AUTOPUT :
  Markovac-Svilajnac-Despotovac-Bor , koji prolazi kroz NAJVECI POTPUNO NENASELJEN PROSTOR Srbije ,Balkana i Jugoistocne Evrope ,kroz prostor strogo zasticene prirode koji je NAJVECE IZVORISTE PITKE VODE U SRBIJIi, kroz prostor POSLEDNJIH i strogo zasticenih prasuma u ovom delu Evrope (npr. Vitanovaca i dr.) ,i kroz prostor Nacionalnog parka ,,Juzni Kucaj-Beljanica,,…IDE U AUT…I DUBOKI I BUDJAVI PODRUM ZABORAV..
  ODAKLE JE I URGRNTNO IZVADJEN….
  Da bi se ZAUVEK ELIMINISAO TRANSEVROPSKI AUTOPUT MS Koridora Istok(CmK)..😀😀😀
  A ta ,,druga DVA IZNENADNA I NOVOOBJAVLJENA DRUMSKA prioriteta Istocne Srbije ,, … Znaci …PRVI NOVOOBJAVLJENI DRUMSKI PRIORITET ,,Dunavska magistrala,, :od Pozarevca -V.Gradista-Golupca -D.Milanovca-Kladova do Negotina ( alo …120 km sa 4 SAOBRACAJNE TRAKE KROZ DJERDAPSKU MAGISTRALU, gde je na metar sa jedne strane Dunav a sa druge stena,a celom duzinom prolazi samo kroz D.Milanovac i kroz pet malenih sela ..Dobra ,Brnjica,Boljetin,Golubinje i Tekija…a KOSTA VISE NEGO GRADSKI METRO ISTE DUZINE ..JER OSIM TUNELA IMA MOSTOVE…😀😀😀😀. ..) ….i koja SPOJENA sa ,,TRECIM NOVOOBJAVLJENIM PRIORITETOM Istocne Srbije ,, ….takodje NOVOOBJAVLJENOM brzom magistralomParacin-Zajecar-Negotin (koja ce na kraju biti autoput..? ) ……SPOJENI I ZBIRNO CINE PUN KRUG OKO I PO RUBNOM OBODU celog ovog regionaIstocne Srbije…😀😀😀😀 I NE SPAJAJU GA SA BEOGRADOM I EVROPOM…😀😀😀….Ali su ,NARAVNO, TAKODJE TU DA ZAMAGLE STVARI…i DA POMOGNU ELIMINCIJU TRANSEVROPSKOG AUTOPUTA MS Koridor Istok (CmK)…😀😀😀…Ali OVE ZPOSLEDNJE BRZE MAGISTRALE…KONE BI TREBSLO DA ZAMAGLE STVARI I BUDU kao neka KOMPENZACIJA….OBE CEMO DA UZMEMO…😀😀😀😀😀
  Njih neka rehabilituju i modernizuju….ali naravno bez ovog LUDILA od 4 trake kroz Djerdapsku klisuru..😀😀😀😀……. I izgradicemo nas TRANSEVROPSKI AUTOPUT: Atlanski okean-cela Evropa-Beograd-Istocna Srbija-Crno more…😀😀😀
  Ko ce da nas spreci…???
  Kako se ,bre ..zove taj talenat…???
  😀😀😀..I pozz iz 🚞

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.