Naslovna Društvo Timočka sela često bez struje: U mraku čekaju turiste

Timočka sela često bez struje: U mraku čekaju turiste

767
0

Meštani timočkih sela u opštini Negotin, Rajca, Rogljeva, Crnomasnice, Aleksandrovca, Kovilova gotovo da svakodnevno imaju probleme sa snabdevanjem električnom energijom. I tako godinama.

Uz redovna isključenja, zbog radova na mreži ili zbog seče rastinja, meštani timočkih sela suočeni su i sa iznenadnim prekidima električne energije.

Samo u septembru su Rajčani, kad se svi sati saberu, bili bez struje skoro 10 dana. U šali kažu da iako je Negotin izrodio Đorđa Stanojevića, velikog prijatelja Nikole Tesle, obojice zaslužnih za elektrifikaciju, struja u negotinska sela retko dolazi.

„Taj problem sa električnom energijom prisutan je 40 i više godina i mi dugo ukazujemo na njega. Struje nema desetak sati, pa ima dva, pa nestane, pa dođe na četiri i tako u krug. Stalno obaveštavamo nadležne  na problem elektromreže u ovom kraju, oni dođu,  konstatuju da je tako i opet ništa“, kaže Zoran Milenović, koji u Rajcu vodi veoma uspešno etno domaćinstvo.

Meštani u ovim krajevima ističu da je krajnje vreme da se nešto preduzme kako bi višegodišnji problem konačno bio rešen. Navode da je mreža u zaista lošem stanju, bandere iskrivljene, žice labave, a na mnogim mestima su se i izolatori otkačili.

“Kad se požalimo na prekid napajanja kažu kako 1500 onih keramičkih šoljica na banderama moraju da se menjaju, ali ih ne menjaju.  Pa onda ljuljaju ptice žice pa dolazi do prekida. Kad padne kiša, onda se nešto prespojilo, pa opet nema struje. Šta god da je, mi to plaćamo i hoćemo da za svoje pare imamo uslugu kakvu imaju i drugi”, navodi Milenović.

Nestabilno snabdevanje električnom energijom odražava se i na kućne aparate, pa mnogi ostaju bez televizora, mašina za pranje veša, ali i zaliha hrane koje se kvare u zamrzivačima kad bez struje budu više sati.

 “Skoro svaki dan nemamo struju po sat i više, stradaće ljudima aparati. Sramota je ovo što nam rade. Živimo u 21. veku kao u srednjem”, kaže nam Dejan Velić iz Kovilova.

Ovu godinu su, međutim, konačno obeležili radovi na asfaltiranju puteva od Rogljeva do Rajca, pokrenuti su neki projekti vezani za turizam, ali bez redovnog snabdevanja, kažu meštani, nema ni turizma.

“Nikad veći broj ljudi nije dolazio u ove krajeve da vide naše pivnice, Rogljevačke, da uživaju u lepoti naših sela. Gosta ne zanima što mi ostajemo bez struje i vode oni hoće uslugu kakvu su platili. To i mi hoćemo kada je struja u pitanju. O vodi i da ne pričamo. I tu ima problema”, kaže Zoran Milenović iz Rajca.

Timočka sela imaju više od 800 domaćinstava, a mnoga od njih su staračka. Iako se priča o rekonstrukciji mreže u ovim selima, nema nagoveštaja kada bi ona uopšte mogla i da počne.