Naslovna Društvo TID regata sa Kusjaka nastavila put ka Crnom moru

TID regata sa Kusjaka nastavila put ka Crnom moru

334
0

Najstarija i najduža međunarodna sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu, „TID regata“ stigla je i na svoju poslednju etapu u Srbiji i nastavila put Crnog mora.

Kusjak – poslednja etapa u Srbiji; Foto: Turistička organizacija opštine Negotin

Stotinak učesnika ovogodišnje „TID-ove regate“, nakon što su 26. jula ušli u Srbiju kod Bezdana, stiglo je u subotu i na poslednju srpsku etapu – Кusjak.

Doček veslačima, nakon nekoliko uzastopnih etapa po Podunavlju, sa odmorom u Velikom Gradištu, Dobri, Donjem Milanovcu, Tekiji, Кladovu i Brzoj Palanci, kao i Kusjaku, uz zajedničko druženje na kusjačkoj plaži i izlet na Rajačke i Rogljevačke pivnice, koji je oduševio veslače, organizovala je Turistička organizacija opštine Negotin.

Doček za veslače organizovala Turistička organizacija opštine Negotin; Foto: TOON

TID Regata, koja ima pre svega promotivni karakter i promoviše turističke destinacije na Dunavu, kao i nautički turizam, ali i zaštitu životne sredine, multikulturalnost i poštovanje različitosti, uplovila je u Srbiju 26. jula uzvodno od Bezdana, a put Bugarske nastavila 13. avgusta.

Zajedničko druženje na Kusjaku; Foto: Turistička organizacija opštine Negotin

Regata koja se održava od 1956. godine, jedna je od najdužih u svetu, traje duže od dva meseca tokom kojih veslači plove 2.455 kilometara Dunavom. Startuje iz nemačkog grada Ingolštata, a završava prvog vikenda septembra na obali Crnog mora u rumunskom mestu Sveti Đorđe.