Naslovna Društvo TID-ova regata nakon Kusjaka nastavila put Crnog mora

TID-ova regata nakon Kusjaka nastavila put Crnog mora

297
0

Najstarija i najduža kajakaška regate na svetu TID (Tour international Danubien) putovanje kroz Srbiju završila je na Kusjaku, a novu etapu plovi kroz Bugarsku.

Od Ingolštata iz koga su krenuli 25. juna do bugarskog grada Silistra u kojem će 28. avgusta biti završeno ovogodišnje izdanje najstarije i najduže kajakaške regate na svetu, TID,  oko 130 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Švajcarske, Holandije, Engleske i Srbije ploviće ukupno 75 dana i preveslati oko 2.500 kilometara.

“Ovde na Kusjaku nas je 65 učesnika jer je u Kladovu dosta Nemaca, Austrijanaca, Mađara i Slovaka završilo sa regatom tako da je ovde neka smena. U Vidinu očekujemo da nam se priključi još jedna grupa Nemaca. Ova regata nije takmičarskog karaktera već rekreativnog, na njoj učestvuju zaljubljenici u sport i rekreaciju svih uzrasta i oba pola i naravno ljubitelji zdravog načina života, boravka u prirodi, a posebno na vodi”, kaže Dejan Jovanović iz Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije.

Na svom putu kroz Srbiju kajakaši su prošli kroz Apatin, Bogojevo, Bačko Novo Selo, Bačku Palanku, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo – Jugovo, Veliko Gradište, Dobru, Donji Milanovac, Tekiju, Kladovo, Brzu Palanku i Kusjak.

“Ovo je 65. regata, zvanična, a nama 67. jer smo je i prethodnih godina održali kada drugi nisu sa ciljem da imamo kontinuitet, pa je nama 67. ili kako bismo rekli 65 + 2. Predlagao sam da ove godine bude 65, 66. i 67. jer sam video da je u Beogradu BITEF održan tako, tri godine u jednoj, međutim nisu pristali, ali nema veze, bitno je da se tradicija održi”, dodaje Jovanović.

Tour international Danubien, TID-ova regata, zaživela je 1956. godine sa ciljem da spoji i poveže zemlje kroz koje protiče Dunav. Plovi se kajacima, kanuima koje učesnici regate sami pokreću, po etapama, a prosečno se dnevno plovi oko 43 kilometra.

 “Pratilo nas je sunčano vreme, kiše praktično nije ni bilo, osim u Kladovu kad smo već stigli. Nekako je kiša bila ili ispred ili iza nas, imali smo izgleda dosta sreće”, kaže Jovanović i dodaje da je ova regata, na svom putu kroz Srbiju, bila i prilika da se njeni učesnici upoznaju i sa turističkim potencijalima naselja duž Dunava.

Na Kusjaku, gde su prenoćili u obližnjem kampu kod nekadašnje Bele lađe, dočekali su ih predstavnici Turističke organizacije opštine Negotin koji su organizovali i zajedničko druženje i večeru, a svakom od učesnika darivali i promo materijal vezan za turističku ponudu ovog kraja, kao i suvenire, magnete i bedževe.